COTY 2021: Poznáme 7 finalistov. A je to šok. Octavia prešla, Tucson nie!

Medzinárodná porota ankety Európske auto roka sa postarala o veľké prekvapenie. Jej sitom totiž neprešli viaceré „horúce“ esá typu Peugeot 2008, Hyundai Tucson ani nový VW Golf. V sedmičke finalistov však nájdeme elektrický Fiat 500, Citroën C4, Land Rover Defender či Škodu Octavia.

11.01.2021 12:00
debata (2)
Anketa Car of the Year 2021 má za sebou ďalšie... Foto: COTY
COTY Anketa Car of the Year 2021 má za sebou ďalšie sito. Do finále mieri sedem modelov. Meno víťaza sa dozvieme 1. marca.

Tesne pred Vianocami zverejnila jury novinárskej ankety Car of The Year (COTY) 27 kandidátov, ktorí sa uchádzali o zisk najprestížnejšieho titulu automobilového „kráľa“ Európy. Dnes je ich však už len sedem. Anketa totiž pokročila do ďalšieho kola, ktoré dalo stop mnohým ambicióznym modelom. Sedmička finalistov bude pre mnohých pravdepodobne prekvapením. Sitom totiž neprešiel napríklad Hyundai Tucson, prvé auto s „neviditeľnými“ svetlami, ikonický VW Golf, pôvabný Peugeot 2008, ktorý môže byť vybavený aj čisto elektrickým pohonom, ani jeden zo štyroch prihlásených Mercedesov-Benzov vrátane technologickej výkladnej skrine triedy S a mnohé ďalšie.

Asi najväčším sklamaním je, že šancu uchádzať... Foto: Hyundai
Hyundai Tucson - 2021 Asi najväčším sklamaním je, že šancu uchádzať sa o prestížny titul nedostal Hyundai Tucson – odvážne SUV s „neviditeľnými“ svetlami.

Naopak, tešiť sa môžu v českej Škode. Octaviu na zozname totiž nájdeme, a to aj napriek tomu, že predstavená bola už začiatkom minulého roka, takže nemohla počítať s aurou horúcej novinky. Dokonca sa jej v koncernovom súboji podarilo vyradiť spomínaný Golf. Volkswagen však finalistu predsa len má. Je ním elektrický hatchback ID.3, ktorý má byť čímsi ako „chrobákom“ budúcnosti. Do finále sa prebojovala aj nová Toyota Yaris, ktorá vyradila rovnako ambicióznu hybridnú Hondu Jazz. A potom je tu Land Rover Defender, vyrábaný na Slovensku, ktorý si účasť vďaka radikálnej zmene koncepcie určite zaslúži, hoci off-roadom nikdy do plachiet v tejto ankete nefúkalo.

Šancu stať sa európskym autom roka 2021 dostali na rozdiel od mnohých iných aj Cupra Formentor, prvý samostatný model odčlenenej značky Seatu, Citroën C4, ktorý je v podstate „prezlečeným“ Peugeotom 2008 a síce krásny, ale hriešne drahý elektrický Fiat New 500. Nezvyčajný výber možno ovplyvnila zmena priebehu súťaže, keďže po prvý raz v histórii sa musela anketa kvôli pandémii vzdať tradičných testovacích jázd. Uvidíme, či sa bude vybraným modelom v budúcnosti dariť aj u zákazníkov. Meno víťaza sa dozvieme 1. marca v Ženeve. Dátum aj miesto vyhlásenia teda ostanú zachované. Žiadny autosalón však otvárať v tomto čase nebudú. Ženevská motoršou je už pravdepodobne definitívne minulosťou.

Finalisti COTY 2021

Citroën C4

Citroën C4 stojí na platforme Peugeotu 2008. Aj... Foto: Citroën
Citroën C4 - 2021 Citroën C4 stojí na platforme Peugeotu 2008. Aj preto môže rátať s čisto elektrickou verziou.

Cupra Formentor

Cupra Formentor je prvým autonómnym modelom... Foto: Cupra
Cupra Formentor - 2021 Cupra Formentor je prvým autonómnym modelom odčlenenej značky Seatu. Má efektný dizajn aj plug-in hybridnú technológiu.

Fiat New 500

Fiat New 500 je síce pôvabný, ale zároveň aj... Foto: Fiat
Fiat 500 la Prima - 2020 Fiat New 500 je síce pôvabný, ale zároveň aj hriešne drahý elektromobil. Jeho úspech na trhu je otázny.

Land Rover Defender

Land Rover Defender, vyrábaný v Nitre prekonal... Foto: Land Rover
Land Rover Defender 110 - 2019 Land Rover Defender, vyrábaný v Nitre prekonal obrovskú generačnú premenu. Účasť vo finále si nepochybne zaslúži.

Škoda Octavia

Škoda Octavia doslova vyradila zo súťaže VW... Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia - 2020 Škoda Octavia doslova vyradila zo súťaže VW Golf. Dominuje nad ním úžitkovými vlastnosťami a plug-in hybridným pohonom.

Toyota Yaris

Toyota Yaris si získala porotu hravým dizajnom,... Foto: Toyota
Toyota Yaris - 2020 Toyota Yaris si získala porotu hravým dizajnom, kvalitným spracovaním interiéru a samozrejme, nízkou spotrebou hybridnej verzie.

VW ID.3

Elektrický VW ID.3 prichádzal na svet s... Foto: Volkswagen
VW ID.3 - 2019 Elektrický VW ID.3 prichádzal na svet s pôrodnými bolesťami, ale dnes má veľkú šancu stať sa automobilovým kráľom Európy. Automobilka ho prirovnáva k zlomovým modelom, akými boli Beetle a Golf.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Car of the Year #Auto roka #Európske auto roka
Články podľa značiek