Budú ‘ŠPZ‘ konečne prenositeľné? Politici prichádzajú s rozumným návrhom!

Skupina poslancov zo všetkých štyroch koaličných strán plánuje na najbližšiu schôdzu Národnej rady predložiť návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke. Pôjde v ňom o zjednodušenie využívania, prípadne ponechania si EČV pri kúpe ale predaji vozidla.

10.01.2021 16:01
ŠPZ, značka, dopravný inšpektorát Foto: ,
Podľa poslaneckého návrhu by si majiteľ mohol svoje EČV ponechať doživotne.
debata (67)

Návrh skupiny poslancov obsahuje niekoľko dôležitých zmien, ktoré by mali uľahčiť motoristom život. Tou najzákladnejšou, ktorá by mohla pomôcť odstrániť zbytočnú administratívu je prenositeľnosť poznávacej značky, respektíve evidenčného čísla vozidla (EČV) zo starého na nového majiteľa a to bez ohľadu na ich trvalý pobyt. Raz pridelené EČV by sa tak mohlo využívať po celý čas fungovania auta v evidencii motorových vozidiel.

O iniciatíve informoval na svojej facebookovej stránke poslanec Marián Viskupič (SaS). Toto je z nášho pohľadu naozaj dobrý nápad, aj keď ruka v ruke by s ním mal ísť ďalší – a to zmena tvaru EČV, pri ktorej by už z nej nebolo možné jednoznačne definovať miesto registrácie.

POdľa nového poslaneckého návrhu bysa mohlo EČV... Foto: Facebook/Marián Viskupič
EČV POdľa nového poslaneckého návrhu bysa mohlo EČV pri predaji preniesť na nového majiteľa, alebo pôvodný by si ho mohol ponechať doživotne.

Na Slovensku totiž stále existujú rôzne regionálne animozity a niekedy objektívne nie je jednoduché fungovať s autom v košickou EČV v Bratislave a naopak. A takýchto príkladov je určite viac. EČV by mala byť alfanumerickou kombináciou znakov, ktorá nijako neodkazuje na žiadne mestá a regióny.

Dôležitá je aj ďalšia vec – ak majiteľ má svoju obľúbenú značku (EČV) mal by ju mať možnosť ponechať si ju a preniesť ju zo starého auta na nové a de facto ju používať kľudne do konca života. EČV by si mohol ponechať „rezervované“ aj v prípade, ak dočasne nemá auta, na ktorom by mu chcel využívať.

Toto riešenie by okrem väčšieho komfortu pre motoristov prinieslo aj zníženie byrokracie, nákladov na výrobu nových značiek a v neposlednom rade by malo aj ekologický efekt. Ročne sa totiž na Slovensku zbytočne znehodnocuje približne 400 tisíc EČV.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠPZ #evidenčné číslo #ečv #prenositeľnosť EČV
Články podľa značiek