VW Multivan čaká veľká zmena. Nahradí aj Sharan

Nová generácia VW Multivan nebude len luxusnou verziou Transporteru T7. Postavia ju na platforme MQB. To znamená viac komfortu a novú úlohu. V ponuke totiž nahradí končiaci Sharan.

12.01.2021 18:00
debata (1)
Nový Multivan sa „odtrhne“ od rodiny VW T7.... Foto: Volkswagen
VW Multivan - 2021 Nový Multivan sa „odtrhne“ od rodiny VW T7. Dostane podvozok osobného auta, čo bude znamenať viac komfortu a bezpečnosti.

Kategória MPV dnes nemá na ružiach ustlané. Záujem zákazníkov dlhodobo klesá a presúva sa k SUV. Je tu ale jeden paradox. Zákazníci priam milujú osobné verzie dodávok. Príkladom môže byť úspech Volkswagenu Multivan, Mercedesu-Benz triedy V či Peugeotu Traveller a jeho súrodencov s logom Citroënu a Opelu. Od toho už nebolo ďaleko, aby sa vo Wolfsburgu rozhodli pre radikálny krok. Nový Multivan postavia na platforme MQB, na ktorej stojí väčšina osobných modelov značky – od Pola až po luxusný Arteon.

Kým teda modelový rad T6, ktorý prešiel zásadnou inováciou len pred čosi vyše rokom, ostane naďalej na linkách, Multivan odštartuje samostatnú kariéru. A samozrejme, v ponuke nahradí dožívajúci a dnes prehliadaný Sharan. Podobný prerod si už Volkswagen vyskúšal v podobe Caddy, ktoré už nie je Touranom, takže o úspechu nepochybuje. Na svete je prvá skica plachtou zahaleného Multivanu, ktorá prezrádza aspoň to, že dostane rozdelený predný stĺpik, čo bude prínos pre dizajn aj výhľad spoza volantu.

Nová „osobná“ platforma zasa sľubuje podstatne vyšší komfort, viac asistenčných systémov, lepšiu konektivitu a širšiu ponuku pohonných jednotiek. Okrem diesla 2,0 TDI nemá chýbať ani plug-in hybrid. Napriek tomu si má Multivan zachovať excelentné úžitkové vlastnosti, teda priestrannú kabínu a obrovský batožinový priestor. Aj preto vidieť, že Multivan ostane verný plochým bokom karosérie, vysoko situovanej streche a páru posuvných bočných dverí. Novinka by sa mala predstaviť ešte v priebehu tohto roka.

Osud úžitkovej verzie Transporteru sa v siedmej generácii vydá smerom k Fordu. Oba koncerny sa totiž už dávnejšie dohodli na spoločnom vývoji. Ford Transit a VW T7 budú teda dvojičkami. Podobne, ako pripravované pikapy Ford Ranger a VW Amarok. Partneri si od tejto synergie sľubujú úspory v oblasti vývoja aj výroby. Naopak, VW poskytne Fordu svoju elektrickú platformu MEB, na ktorej má vzniknúť hneď niekoľko elektrických Fordov, menších ako Mustang Mach-E.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Sharan #VW Transporter #VW Multivan
Články podľa značiek