Apple Car bude možno vyrábať Kia. ‘Jablko‘ zatiaľ mlčí

Okolo nového elektromobilu americkej spoločnosti Apple je v poslednom čase poriadne rušno. Neoficiálne správy prichádzajú najmä z Južnej Kórey. Teraz vieme prečo.

14.01.2021 18:00
debata (2)
S projektom Titan, ktorého výsledkom má byť... Foto: Franco Grassi
Apple Car - skica S projektom Titan, ktorého výsledkom má byť elektromobil spoločnosti Apple s pokročilým autopilotom, by mohla Američanom pomôcť Kia. A to produkciou novinky vo svojom americkom závode v Georgii.

Už zopár dní kolujú v médiách informácie o tom, že americký Apple oprášil svoje plány na vlastný elektromobil. Oživiť projekt Titan sa vraj rozhodol po tom, čo sa mu podarilo vyvinúť revolučnú monočlánkovú batériu, ktorá zaručí bezkonkurenčný dojazd, rýchle nabíjanie a nízku cenu. A potom nasledovali informácie o tom, že Apple rokuje s kórejskou spoločnosťou Hyundai ako výrobným partnerom. Tieto pochádzali priamo z prostredia kórejskej automobilky. Tá ale neskôr svoje vyhlásenia korigovala s tým, že Apple rokuje s viacerými spoločnosťami.

Takže to, čo vyzeralo byť už len otázkou podpisu zmluvy, ktorá mala byť hotová v marci, nakoniec ešte pravdou byť nemusí. V každom prípade Apple, ako výrobca spotrebnej elektroniky, neplánuje stavať vlastnú automobilku. Využije spoluprácu s renomovaným výrobcom. Napriek neustálemu „zatĺkaniu“ zo strany Apple by pritom mohol byť kórejský automobilový gigant vhodným partnerom. Hyundai a Kia totiž štartujú novú elektrickú ofenzívu. Disponujú úplne novou platformou e-MPG s 800 V archi­tektúrou, ktorú by Apple mohol využiť, samozrejme, s vlastnými batériami a vlastným dizajnom.

Podľa doterajších správ mala pre Apple vyrábať elektromobil Kia vo svojom americkom závode v Georgii alebo mali partneri vybudovať spoločný závod s finálnou kapacitou 400 000 vozidiel ročne, o ktorú by sa podelili. Výroba sa mala začať v roku 2024 s počiatočnou produkciou 100 000 vozidiel. Teraz však Apple aj Hyundai mlčia. Kórejské noviny Korea IT News však najnovšie uviedli, že beta verzia Apple Car-u by mala byť hotová už v roku 2022. Pripomeňme, že Apple vraj rokoval o výrobe svojho elektromobilu aj so spoločnosťou Magna. Tieto rozhovory sa ale mali skončiť neúspešne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Apple #Hyundai #elektromobily #Apple Car
Články podľa značiek