Ford skoncoval so zahmlievaním. Použil ‘meteorologickú stanicu‘

Zahmlievanie vnútorných strán okien v autách je v zime mimoriadne otravné. Ford prichádza s inteligentným riešením – senzormi spolupracujúcimi s klimatizáciou.

18.01.2021 12:00
debata (2)
Zahmlené čelné okno znižuje bezpečnosť jazdy.... Foto: Ford
Ford - zahmlievanie okien Zahmlené čelné okno znižuje bezpečnosť jazdy. Nový systém Fordu tento problém odstraňuje ešte v jeho zárodku. Vodič o tom ani nevie.

Zvlášť v zime sa stretávame v autách so zahmlievaním okien. O to viac, ak si napríklad do auta sadáme po nejakej športovej aktivite. Dá sa to vyriešiť utretím vnútorných strán okien špeciálnou utierkou alebo aktiváciou klimatizácie, ktorá nasmeruje prúd vzduchu priamo na čelné a bočné okná. To všetko si však vyžaduje úkony navyše. Ford preto prichádza s komfortným riešením. Hovorí doslova o „meteorologickej stanici“ v kabíne. Ide o niekoľko senzorov zabudovaných v zariiadení, ktoré má rozmery 50 × 30 mm a je umiestnené na čelnom okne v blízkosti spätného zrkadla.

Zariadenie je inštalované v blízkosti spätného... Foto: Ford
Ford - zahmlievanie okien Zariadenie je inštalované v blízkosti spätného zrkadla a sleduje vlhkosť vzduchu v kabíne aj teplotu čelného okna.

Úlohou senzorov je sledovať vlhkosť vzduchu v interiéri a zmeny teploty skla. Ak „stanica“ vyhodnotí, že okno by mohlo mať tendenciu zahmlievať sa, vyšle riadiacej jednotke povel na aktiváciu klimatizácie a nastavenie prúdenia vzduchu priamo na čelné okno. To by malo zahmleniu predísť. Ford tvrdí, že toto riešenie je aj ekologické, pretože obmedzuje používanie kompresora klimatizácie na minimum, čo znižuje spotrebu paliva a následne redukuje emisie CO2. Systémom už Ford vybavil modely Kuga a Explorer.

Majitelia elektrifikovaných verzií si môžu navyše odmraziť čelné okno alebo dokonca nastaviť teplotu v interiéri ešte pred usadnutím za volant pomocou aplikácie FordPass, ktorá spojí vozidlo s vaším smartfónom. Ford tiež na odmrazovanie čelného okna používa technológiu QuickClear, ktorá rozpustí námrazu v priebehu niekoľkých sekúnd pomocou jediného tlačidla. Nová „meteorologická stanica“ prispeje k ďalšiemu zvýšeniu bezpečnosti. Problém so zahmlievaním navyše rieši bez toho, aby o ňom vodič vôbec vedel.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatizácia #Ford #zahmlievanie okine
Články podľa značiek