Škoda Kushaq: Nové lacné SUV sa už predvádza v ‘maskáčoch‘

Chceli by ste nové SUV veľkosti Škody Kamiq za 9 950 eur? Smola. Dostanú ho len Indovia. Už v marci.

26.01.2021 18:00
debata (1)
Testy predprodukčných prototypov sú v Indii v... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kushaq - 2021 Testy predprodukčných prototypov sú v Indii v plnom prúde. Zatiaľ sa na komunikáciách objavuje Kushak s kamuflážou.

O novom lacnom SUV Škody vás informujeme už takmer rok. Napokon, štúdia Vision In, ktorá bola jeho predzvesťou, debutovala v Dillí v polovici minulého roka. Na sériovú podobu si však počkáme až do marca, keďže novinke urobila škrt cez rozpočet koronakríza. Teraz je však už na premiéru naozaj všetko pripravené. Naznačujú to aj prvé oficiálne snímky Kushaqu, ktorý absolvuje testovacie jazdy. Zatiaľ ale len v ochrannej kamufláži. Bohužiaľ, nás sa táto premiéra týkať nebude.

Kushaq, s rázvorom náprav 2 651 mm, na chlp zhodným s Kamiqom, je totiž určený výhradne indickým zákazníkom. Bude súčasťou rodiny štyroch modelov – dvoch SUV a dvoch liftbackov – pod značkami Škoda a VW, ktoré odštartujú novú ofenzívu koncernu Volkswagen na tomto miliardovom trhu. Kushaq bude úplne prvým z nich. A nie náhodou, pretože práve česká značka bola poverená indickými aktivitami koncernu.

V jej réžii a v jej vývojovom stredisku v Pune sa rodila platforma MQB A0 IN, čo je lacnejšia verzia známej architektúry MQB A0, na ktorej stoja európske modely. To preto, aby sa dokázali nové indické SUV a liftbacky prispôsobiť cenovým očakávaniam Indov. A asi sa to podarilo, pretože základný Kushaq má podľa neoficiálnych informácií stáť po prepočte približne 9 950 eur – o 5 740 menej ako európsky Kamiq. Pritom Škoda nerobila zásadné kompromisy v oblasti bezpečnosti, kvality a v podstate ani v dizajne.

Rázvor náprav 2 651 mm bude identický s... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kushaq - 2021 Rázvor náprav 2 651 mm bude identický s európskym Kamiqom. Celkovou dĺžkou a výškou, bude však Kushaq o čosi väčší a priestrannejší.

Kushaq sa nevzdá typických dizajnových prvkov Škody ako delených predných diódových svetiel, robustnej masky s vertikálnymi zdvojenými rebrami, zadných delených svetiel s grafikou písmena L či prelisu „tornado line“ na bočných partiách. V sérii majú byť dokonca denné a stretávacie LED svetlá. Interiér bude disponovať manuálnou klimatizáciou, dotykovým displejom a za príplatok aj infotainmentom a 12,3-palcovým virtuálnym kokpitom.

Pod kapotou bude na výber z dvoch motorov – 3-valca 1,0 TSI a 4-valca 1,5 litra TSI. Okrem manuálnej 6-stupňovej prevodovky je pripravená 6-stupňový automat alebo 7-stupňová dvojspojková prevodovka DSG. Pohon oboch náprav Kushaq neponúkne. Pripomeňme, že názov vychádza z indickej mytológie. V jazyku sanskrt, ktorý vraj vytvoril sám boh Brahma, slovo „kushak“ znamená „kráľ“. Škoda len upravila jeho písanú podobu s typickým „q“ na konci.

Škoda nie je na indickom trhu nováčikom. Autá do Indie dovážala už v tridsiatych rokoch minulého storočia. V roku 1938 bola India dokonca jej siedmym najväčším exportným trhom. V súčasnosti tam ponúka modely Rapid, Octavia, Superb, Karoq a Kodiaq. Tie sú však príliš drahé na to, aby Škoda dokázala získať v Indii väčší trhový podiel. Zmeniť to má práve Kushaq. Aj preto bol kompletne vyvíjaný v Indii spolu s indickými inžiniermi, v Indii bude vyrábaný a použije až 95 % komponentov pochádzajúcich z tejto krajiny.
Škoda Kushaq - 2021
Škoda Kushaq - 2021
+5Škoda Kushaq - 2021

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto
Články podľa značiek