Štyri slovenské firmy dostanú 120 miliónov eur na vývoj batérií

Politici chcú, aby vznikol v Európe uzavretý batériový ekosystém, pracovať na ňom bude 42 spoločností, vrátane štyroch slovenských.

02.02.2021 14:00
debata (3)
Vlastné laboratórium na vývoj batérii má aj... Foto: BMW
BMW - vývoj batérií Vlastné laboratórium na vývoj batérii má aj väčšina veľkých automobiliek - vrátane BMW (na obrázku).

Európska komisia pred niekoľkými dňami schválila ďalší dôležitý projekt spoločného európskeho záujmu – European Battery Innovation (EuBatln). Zapojí sa celkovo do neho vyše 40 spoločností z dvanástich európskych štátov. Priniesť by mal vyše tritisíc pracovných miest, z toho na Slovensku vznikne takmer 290 nových. Únia do neho investuje približne 5,4 miliardy eur.

Spolupodieľať sa na ňom budú aj štyri slovenské spoločnosti – Inobat Auto, ZTS Výskum a vývoj, Energo Aqua a Inobat Energy. Ako informoval Protimonopolný úrad SR, celková výška dotácií pre Slovensko by mala dosiahnuť viac ako 118 miliónov eur.

Hlavnou úlohou je zabezpečenie environmentálnej výroby batérií pre automobilové a iné použitie. Bude rozdelený do štyroch častí. Skúmať sa bude využitie kritických surovín a pokrokových materiálov (napríklad lítium, kobalt, vzácne zeminy, grafén), efektívne batériové články, komplexné batériové systémy a veľký dôraz bude kladený aj na ekologický aspekt, teda recykláciu a udržateľnosť.

EuBatln je jednným z prvých zo série projektov, ktorých cieľom je vytvoriť integrovaný batériový ekosystém Európskej únie. To je dôležité pre naplnenie cieľov Európskej aliancie pre batérie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #batérie #elektromobilita #batérie pre elektromobily #European Battery Innovation #EBI
Články podľa značiek