Tesla vlani lámala rekordy. Cieľ však tesne minula

Vlani dosiahla Tesla po prvýkrát v histórii zisk za celý rok. Vyrobila tiež rekordný počet áut a rekordný počet áut dodala. A to napriek pandémii koronavírusu. Absolútna väčšina konkurentov sa musela vyrovnať s poklesom.

01.02.2021 14:00
debata
Tesla dosiahla vlani rekord vo výrobe, tržbách... Foto: Tesla
Tesla - výroba Fremont Tesla dosiahla vlani rekord vo výrobe, tržbách aj predaji. Svoj cieľ predať 500 000 áut však nenaplnila. V pandemickom roku je to i tak obrovský úspech. Tesla je totiž jediným automobilovým výrobcom, ktorý vlani rástol.

Americkej Tesle stúpli vo štvrtom kvartáli 2020 medziročne tržby o 45,5 percenta na 10,74 miliardy dolárov (8,88 mld. eur). Dodala tiež rekordných 180 570 elektro­mobilov, ale tesne minula ambiciózny cieľ na celý rok 2020, a to pol milióna dodaných áut. Tento si však naplánovala ešte skôr, než svet zasiahla pandémia koronavírusu.

Zisk za posledný kvartál vykázala Tesla nižší než čakali analytici, čo spôsobilo po konci obchodovania na newyorskej burze mierny pokles akcií. Čo sa týka tržieb, výrobca elektromobilov mierne prekonal prognózu analytikov, ktorí odhadovali, že dosiahnu 10,4 miliardy dolárov.

Akcie Tesly najprv po ukončení obchodovania klesli takmer o šesť percent, neskôr časť strát zmazali. Za celý minulý rok si ale pripísali takmer 700 percent. Tesla sa tak stala najhodnotnejšou automobilkou na svete, hoci objem jej produkcie predstavuje len zlomok v porovnaní s výrobou konkurentov, akými sú Toyota, Volkswagen alebo General Motors.

„Vo výhľade niekoľkých rokov čakáme, že dodávky vozidiel budú každoročne stúpať v priemere o 50 percent. Niektorý rok to môže byť viac, čo podľa nás bude aj prípad roku 2021,“ uviedla Tesla vo vyhlásení. Tento rok dodala 499 550 áut a vyrobila ich 509 737. V oboch prípadoch je to vo svete elektromobilov rekord.

Automobilka teraz buduje závod v texaskom Austine a tiež neďaleko Berlína. Spoločnosť predtým zvýšila kapacitu závodu v Šanghaji, čo bola prvá továreň Tesly mimo územia Spojených štátov. Výroba sa tu začala v októbri 2019. Rekordné minuloročné dodávky automobilka dosiahla najmä vďaka predajom v Číne, teda na najväčšom automobilovom trhu sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #výroba áut
Články podľa značiek