Dlhoprstým zachutili hybridy. Kradnú sa ako ‘teplé rožky‘

Kým počas koronakrízy došlo k celkovému poklesu krádeží áut, pre tie hybridné to rozhodne neplatí. V negatívnych štatistikách mieria raketovo nahor.

02.02.2021 18:00
debata (5)
Po hybridoch je na čiernom trhu stále väčší dopyt. Foto: Toyota
Toyota C-HR - 2020 Po hybridoch je na čiernom trhu stále väčší dopyt.

Dôkaz prichádza z Holandska, kde tamojšie Centrum pre automobilovú kriminalitu LIV (Landelijk Informatiecentrum Voertuigcrimi­naliteit) zverejnilo štatistiky krádeží áut za rok 2020. Dáta sú naozaj zaujímavé, pretože aj keď pri celkovom poklese tohto druhu kriminality má LIV dobré správy, pri podrobnejšom pohľade tu máme novú vysokorizikovú skupinu áut. Aby sme boli konkrétni. V Holandsku, podobne ako v celej Európe, klesol počet ukradnutých vozidiel vlani o 9,5 %, lenže tých hybridných zmizlo až 599, čo je medziročný nárast o neskutočných 69 %.

A nie je to dané tým, že Holandsko má veľké zastúpenie hybridných vozidiel. Predaj hybridov totiž rozhodne nestúpol v roku 2020 o 69 %, čo znamená, že sa rýchlejšie kradnú, ako pribúdajú na cestách. Zdá sa, že ide o trend. A tými najviac ohrozenými sú majitelia Toyoty CH-R a Toyoty RAV4. Veľké riziko krádeže sa spája aj s Lexusom RX 450h. Pritom ide o relatívne nové autá s vekom do troch rokov. Zastúpenie hybridov v tejto vekovej kategórii je také silné, že z prvej desiatky odsunuli aj vôbec najkradnutejšie auto v Holandsku, ktorým je VW Golf.

Batérie robia z hybridov veľmi lukratívny tovar... Foto: Toyota
Toyota C-HR - 2020 Batérie robia z hybridov veľmi lukratívny tovar na čiernom trhu.
LIV konštatuje, že hybridy sú atraktívne kvôli svojim akumulátorom. Ich cena robí krádež oveľa lukratívnejšou než krádeže áut s konvenčným pohonom. Batérie je možné ľahko predať ako náhradné diely s vysokým ziskom. Tento trend zaznamenali nedávno aj v Kalifornii, kde sa zlodeji neštítia priamo na parkoviskách demontovať z hybridov ich batérie. V Holandsku kradnú pre istotu celé autá. Uvidíme, ako bude „batériový biznis“ pokračovať s rozširujúcim sa výskytom elektromobilov. Batérie sú totiž najdrahšou súčasťou elektrických áut a navyše majú obmedzenú životnosť. Kúpiť si preto po pár rokoch novšie kradnuté môže byť veľmi lákavé.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #krádeže áut #hybridy #zlodeji áut
Články podľa značiek