Keď kradnú policajti: Bulhari namiesto nových off-roadov kúpili SUV z bazára

Európsky protikorupčný úrad OLAF vyzval Bulharsko, aby začalo trestné stíhanie vo veci údajného podvodu pri nákupe terénnych policajných vozidiel ministerstvom vnútra a vrátilo Únii šesť miliónov eur.

05.02.2021 12:00
bulharska policia, auta
Takto v roku 2019 požehnával bulharský pravoslávni kňaz nové policajné Land rovery.
debata (7)

Vo včera publikovanom vyhlásení Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) tvrdí, že bulharské ministerstvo vnútra dostalo peniaze Európskej únie (EÚ) na nákup 350 terénnych vozidiel s pohonom 4×4. Na každé z nich tak získalo dotáciu vyše 17-tisíc eur.

Zmanipulované tendre, ktoré umožňujú potenciálnym podvodníkom napchať si vlastné vrecká na úkor občanov, sú typickým vzorcom podvodov, ktoré naši inšpektori riešia často. Je však znepokojujúce, ak sa obeťou podobne aktivity stane taká dôležitá verejná inštitúcia, akou je polícia…
Ville Itälä, riaditeľ OLAF

Policajti si však povedali, že offroady so zvýšenou terénnou priechodnosťou vlastne až tak veľmi nepotrebujú a stačia im aj obyčajné cestné SUV. A navyše aj tie jazdené v bazároch vyzerajú temer ako nové.

A tak teda nakúpili jazdené SUV a rozdiel z grantu sa už niekde v kreatívnom účtovníctve „schoval“, cena sa prenásobila známou „bulharskou konštantou“ tak, aby suma sedela a reálne boli peniaze vhodným spôsobom alokované. Ale aby sme bulharským policajtom nekrivdili. Možno v tejto súvislosti nezaškodí pripomenúť zrušený stomiliónový tender na odevné kamery pre slovenských policajtov. Samozrejme, žiadnu paralelu nekonštatujeme, len sme si naň spomenuli, keďže prebiehal temer v rovnakom čase ako tento bulharský.

Ibaže to bulharské kreatívne účtovníctvo nebolo napokon až tak kreatívne a OLAF im na to prišiel. V tlačovej správe, ktorú začiatkom februára ku celej kauze vydal, tvrdí, že „bulharské ministerstvo vnútra jednostrannou zmenou podmienok porušilo ustanovenia dohody o grante. Ministerstvo sa totiž rozhodlo kúpiť namiesto terénnych vozidiel, ktoré boli predmetom dohody o grante, niekoľko vozidiel SUV“.

Prvú várku terénnych áut Únia preplatila...
border-police-cars-2 Prvú várku terénnych áut Únia preplatila Bulharsku v roku 2019. Spolu s nimi vtedy nakúpili aj hliadkové vozy.

OLAF navyše tvrdí, že v žiadnom prípade nejde o omyl, ale o cielený podvod. „Existujú dôvody domnievať sa, že by sa mohli úradníci ministerstva dopustiť trestného činu (zneužitia právomoci podľa bulharského trestného zákonníka), ktorý by poškodil finančné záujmy EÚ,“ vysvetľuje európsky protikorupčný úrad.

Zároveň vyzval miestne úrady, aby policajnú korupciu preverili, pretože existuje vážne podozrenia, že sa takto „obohatila tretia strana“. Výsledkom je aj to, že Bulhari teraz musia Únii vrátiť spť sumu, ktorú OLAF vyčíslil presne na 5 948 569.

A jeho fínsky šéf Ville Itälä si pri oznámení celej kauzy rozhodne nedával pred ústa servítku:. „Zmanipulované tendre, ktoré umožňujú potenciálnym podvodníkom napchať si vlastné vrecká na úkor občanov, sú typickým vzorcom podvodov, ktoré naši inšpektori riešia často. Je však znepokojújúce, ak sa obeťou podobne aktivity stane taká dôležitá verejná inštitúcia, akou je polícia,“ skonštatoval Itälä.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #zmanipulovaný tender #OLAF #policajný tender
Články podľa značiek