Bude to ťažký rok. Januárové predaje áut sú katastrofou

Španieli sa v januári museli potýkať nielen s pandémiou ale aj so snehovou kalamitou a zvýšením registračnej dane. Britom stačil aj Covid na to, aby sa s predajmi vrátili o polstoročie dozadu.

08.02.2021 06:00
auto, sipka, pokles, pokles predajov Foto:
Januárové predaje áut sú zlé temer na všetkých dôležitých trhoch.
debata (17)

Predaj áut vo Veľkej Británii na začiatku roka bol najslabší od roku 1970, keďže zotavovanie trhu sa zastavilo. Podľa údajov britského Združenia výrobcov a obchodníkov s automobilmi (SMMT) bolo v Británii minulý mesiac zaregistrovaných iba 90 249 nových áut, čo bol medziročný pokles o 39,5 percenta. Zároveň to bol najslabší januárový predaj za viac ako polstoročie.

Elektromobilom sa prekvapivo darilo

Dopyt bol slabý zo strany súkromných kupujúcich (-38,5 %), ako aj zo strany firiem (-39,7 %). Údaje SMMT ukázali tiež, že v januári sa predalo menej benzínových (-50,6 %) aj naftových vozidiel (-62,1 %), zatiaľ čo predaj vozidiel na batérie (BEV) vzrástol o 54,4 % a tieto autá získali už 6,9-percentný podiel na trhu.

Slabý januárový predaj nasledoval po tom, ako britské automobilové odvetvie v roku 2020 zažilo „stratený rok", keďže odbyt nových áut v krajine sa prepadol o 29 percent na 1,63 milióna, čo bolo najmenej od roku 1992.

SMMT zmenilo svoju prognózu, ktorá rátala s tým, že predaj áut v Spojenom kráľovstve sa v tomto roku zotaví naspäť nad úroveň 2 miliónov. Združenie teraz predpokladá, že hoci nastane zlepšenie oproti roku 2020, za celý rok sa predá menej ako 1,9 milióna automobilov.

Pandémia a snežná búrka k tomu

Extrémny prepad zaznamenal v januári španielsky trh. V medziročnom porovnaní sa tam predalo o viac než polovicu menej áut, prepad bol na úrovni 51,5 percenta, čo značení, že sa dostal len mierne nad hranicu 40-tisíc kusov. Ide o najväčší medziročný prepad predaja od roku 1989.

Na predaj áut v španielsku mala v januári... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Filomena / Madrid / Kalamita / Na predaj áut v španielsku mala v januári negatívny vplyv aj snehová búrka Filoména, ktorá spôsobila miliardové škody.

Tak výrazný prepad má niekoľko príčin. Hlavnou sú samozrejme obmedzenia v súvislosti s epidémiou Covid-19, ktoré ešte pred rokom neboli zavedené. Pridali sa k nim aj problémy, spojené so snehovou búrkou Filomena, ktorá len v Madride napáchala miliardové škody a hlavne zvýšenie registračnej dane v spojení s ukončením niektorých dotačných programov.

Počet zaregistrovaných nových osobných automobilov v Nemecku v januári klesol o viac ako 30 % na zhruba 170 000 vozidiel. Uviedol to v stredu zdroj z odvetvia, ktorý nechcel byť menovaný. Na oficiálne výsledky sa ešte čaká.

Nedarí sa ani Nemcom

Predajcov vozidiel zasiahla druhá blokáda na zastavenie šírenia pandémie nového koronavírusu v Nemecku. Obchody, ktoré nepredávajú tzv. základný tovar, sú zatvorené od polovice decembra a daňové úľavy pre spotrebiteľov sa na konci roka 2020 skončili. Pred mesiacom, v decembri 2020, pritom predaj nových automobilov na najväčšom európskom trhu stúpol o takmer 10 %.

Poliaci v januári mimoriadne verili Toyote -... Foto: Toyota
Toyota Corolla Sedan GR Sport - 2021 Poliaci v januári mimoriadne verili Toyote - Corolla (na obrázku je nový s edan GR Sport) bola prvá, druhým najpredávanejším autom bol Yaris.

V Poľsku za január medziročne predali o 18 percent menej áut, v porovnaní s decembrom minulého roku je však prepad takmer 40-percentný. Aj napriek 18-percentnému medziročnému poklesu predaja ovládla v januári poľský trh Toyota – najpredávanejším modelom bola Corolla, za ňou nasledoval Yaris, tretie miesto patrilo mladobolesavskej Octavii. Podobný pokles – na úrovni 14 percent – zaznamenali aj v Belgicku

Predaj áut vo Francúzsku klesol medziročne o necelých 7 percent, pravdou však je, že tam mali pomerne zlý aj január minulého roku. Zaujímavé je, že výrazne klesli domáce značky. Citroën o vyše 21 percent, Renault temer o 19 a Peugeot o necelých 11 percent.

Naopak, predaje Dacie vystrelili v januári strmo nahor, na francúzsky trh totiž prišlo nové Sandero. „Strmo“ znamená, že v medziročnom porovnaní sa predaj temer zdvojnásobil a Diacia predala na (takmer) domácom francúzskom trhu vyše 11-tisíc vozidiel.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #pandémia #nové autá
Články podľa značiek