Cupra Formentor VZ5: Skvelá správa. Vrcholové CUV dostane 5-valec!

Prvý autonómny model odčlenenej Cupry sa predstaví ešte vo februári v „nadupanej“ verzii VZ5. Pod kapotou by mohlo byť až 400 koní.

05.02.2021 16:00
debata (2)
Najostrejšia verzia Formentoru dostane 5-valec... Foto: Cupra
Cupra Formentor VZ5 - 2021 Najostrejšia verzia Formentoru dostane 5-valec 2,5 TFSI, ktorý poznáme z Audi Q3 RS a Audi TT RS. Očakávať tak môžeme výkon až 295 kW. Tomu zodpovedá aj exteriérový tuning.

Cupra Formentor prišla na svet v ťažkom pandemickom roku. Odčlenená ostrá divízia Seatu ňou však nepochybne zaujala. Nové SUV-kupé alebo CUV (Crossover Utility Vehicle), ako ho definuje samotná Cupra, je jej prvým modelom, ktorý nie je odvodený od žiadneho sériového Seatu. A vyzerá naozaj fantasticky. V prvej vlne sa Formentor pochválil dvoma pohonnými jednotkami – 4-valcom 2,0 TSI, vyladeným na 228 kW a plug-in hybridnou verziou 1,4 TSI e-Hybrid, ktorá na predné kolesá posiela 180 kW. Nie je to málo, no stále to nestačilo na naplnenie imidžu Cupry ako výsostne športovej značky a už vôbec nie na to, aby mohol Formentor konkurovať takým Audi s prívlastkom RS.

To sa ale čoskoro zmení. Ukázalo sa totiž, že informácie o príchode novej ostrej verzie neboli fikciou priaznivcov značky. Už 22. februára ukáže totiž Cupra skutočne „nadupaný“ derivát Formentor VZ5. Číslo v názve poukazuje na to najdôležitejšie. Pod kapotou sa objaví preplňovaný 5-valec 2,5 TSI, ktorý poznáme z Audi Q3 RS a Audi TT RS. Výkon síce Cupra neprezradila, ale ak vychádzame z koncernových súrodencov, mohol by najvýkonnejší Formentor disponovať 400 koňmi, čo je 295 kW. A k tomu pridá krútiaci moment 480 Nm. O 7-stupňovej prevodovke DSG a pohone 4Drive nemožno pochybovať. Šprint na stovku by tak mohol podliezť hranicu piatich sekúnd a maximálka zas atakovať údaj 280 km/h.

V časoch emisných škrtov je príchod ostrého Formentoru naozaj dobrou správou. „Cupra Formentor reprezentuje esenciu našej značky. S ešte extrémnejším päťvalcovým motorom ponúkame alternatívu pre skutočných nadšencov – a to je niečo, o čo sa Cupra maximálne snaží,“ láka na premiéru novinky Wayne Griffiths, predseda predstavenstva automobilky. Svoje priam okruhové gény dá VZ5 navonok aj neprehliadnuteľným exteriérovým tuningom. Naznačuje to prvá zverejnená snímka zadnej časti, kde vidíme karbónový difúzor a dva páry diagonálne umiestnených výfukov. Interiér bude nepochybne plný kože, Alcantary, karbónu či hliníka. Infotainment zas ponúkne telemetrické dáta, ak by ste mali chuť vyraziť s VZ5 priamo na okruh.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Cupra #Cupra Formentor #Cupra Formentor VZ5
Články podľa značiek