Apple a Hyundai - Kia chcú spolu vyrábať auto. Alebo iba hrajú mediálne hry

Pre nové auto od Apple vraj už bola vybraná aj továreň. Malo by sa vyrábať v americkej fabrike vo West Pointe v štáte Georgia. Zmluva by vraj mala byť podpísaná už 17. februára. Iné zdroje tvrdia, že aj vďaka rôznym únikom informácií Apple rokovania s Kórejcami pozastavil.

09.02.2021 14:00
Apple-a-Hyundai Foto:
Záverečnú fázu rokovaní o výrobe Apple auta sprevádza informačný chaos.
debata

O autonómnom aute od technologickej spoločnosti Apple sa hovorí už niekoľko rokov. Projekt sa rozbehol, potom bol pozastavený a následne opäť obnovený. Momentálne sa vraj dostal už do štádia, v ktorom sa začína hovoriť o začiatku predaja.

A termín nie je ďaleko, mohlo by sa tak stať už v roku 2024, aj keď sa kvôli koronakríze tento termín môže približne o rok, maximlne dva, oddialiť. Aspoň tak to potvrdili zdroje priamo zo spoločnosti renomovanej agentúre Reuters. A spoločnosť sa do výroby auta nepustí sama, ale pravdepodobne s renomovanou automobilkou. Najviac sa v tejto súvislosti hovorí o koncerne Hyundai – Kia.

Podpis vo februári?

Ešte koncom minulého týždňa sa objavili informácie, že obe spoločnosti sú už temer pred uzatvorením dohody. Podľa viacerých zdrojov sa už dokonca hovorí o konkrétnej fabrike. Apple Car by Kia mala vyrábať vo svojom montážnom závode vo West Pointe v štáte Georgia a v prvom roku by mala výroba dosiahnuť 100 tisíc kusov.

Ako bude presne auto od Apple vyzerať, sa ešte... Foto: ytimg.com
Apple car Ako bude presne auto od Apple vyzerať, sa ešte len môžeme dohadovať.

Kórejské noviny Korea IT News dokonca uviedli, že predprodukčná verzia by mohla aspoň v podobe plne funkčného prototypu byť hotová už na budúci rok.

Renomovaný server AutoNews 3. februára dokonca napísal, odvolávajúc sa na kórejské zdroje, že počiatočná investícia Apple do spoločného podniku dosiahne 3,4 miliardy dolárov a dohoda by mala byť podpísaná už 17. februára.

Na tieto informácie už zareagovali dokonca aj investori, krátko po ich zverejnení „vyletela“ hodnota akcií Kie takmer o 15 percent. V závode vo West Pointe totiž vyrába svoje automobily výlučne Kia, konkrétne modely Telluride, Sorento a Optima. Je to zároveň jediná fabrika Kie v USA.

Obe spoločnosti sa oficiálne zatiaľ k tejto téme nevyjadrujú. Minulý mesiac koncern Hyundai – Kia najprv vyhlásil bez zverejnených ďalších podrobností, že rokuje so spoločnosťou Apple. Už o pár dní však toto vyjadrenia revidovala a upravila v tom zmysle, že vstúpila do rokovaní s potenciálnymi partnermi pri vývoji autonómnych elektromobilov. V nedeľu dokonca z koncernu Hyundai – Kia prenikli informácie, že Apple sa rozhodol, aj v súvislosti s únikmi informácií z posledných týždňov, rokovania s koncernom dočasne pozastaviť.

Následne sa k situácii vyjadrili aj predstavitelia kórejského koncernu. Tí v pondelok oznámili, že už nerokujú s americkým koncernom Apple o spoločnom projekte výroby autonómnych vozidiel. V reakcii na túto správu ich akcie opätovne klesli.

Kto? S kým? Kedy?

Okrem kórejského výrobcu je vraj totiž v hre aj ďalší partner z prostredia veľkých automobiliek, ktorý sa k spolupráci s Apple stavia ústretovejšie. Niektoré zdroje z prostredia kórejskej spoločnosti totiž uvádzajú, že s podpisom zmluvy na výrobu Apple auta nie sú celkom stotožnení ani niektorí vysokí predstavitelia automobilky Hyundai.

Tí sa totiž domnievajú, že spoločnosť by mohla spoluprácou s Apple stratiť kredit. Kórejci si totiž zakladajú na tom, že takmer všetko si vyvíjajú sami a ich autá sú originály. Preto nie sú celkom spokojní s predstavou, že budú vyrábať automobily pre inú značku.

Apple v rámci projektu Titan testoval (a... Foto: ytimg.com
apple-car-project-titan-lidar Apple v rámci projektu Titan testoval (a testuje) vlastné a aj cudzie lidary.

Obávajú sa, že začnú byť vnímaní ako Foxconn, vyrábajúci vo veľkom televízory pre iné spoločnosti, pričom jeho samostatná značka nemá prakticky žiadny kredit. Nechcú, aby dopadli rovnako a stratili imidž originálnej značky. A evidentne nie sú celkom presvedčení ani o tom, že Apple auto dosiahne komerčný úspech.

Tento typ spolupráce je však pre technologické spoločnosti úplne samozrejmý, väčšina komponentov pre telefóny iPhone sa vyrába prostredníctvom tretej strany. Procesory donedávna Apple nakupoval dokonca od svojho najväčšieho konkurenta, ktorým je Samsung.

Ako napokon rozhovory dopadnú, uvidíme. Obe strany totiž do nich investovali veľa času a energie, prvé diskusie vraj začali už v roku 2018.

V každom prípade však celá táto diskusia ukazuje na jeden dôležitý krok: Apple s vývojom svojho elektrického auta už jedno značne pokročil tak ďaleko, že uvažuje v dohľadnej dobe o zahájení jeho sériovej výroby. Možno sa tak napokon nestane v roku 2024 alebo 2025. Je však takmer isté, že do konca tejto dekády sa automobilu s logom jablka na kapote dočkáme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Apple #Hyundai #elektromobil #Apple auto #Hyundai - Kia
Články podľa značiek