Renault 4: Francúzi chystajú ďalšiu reinkarnáciu

Po Renaulte 5, ktorý dostal elektrickú budúcnosť, vstane z mŕtvych aj ľudový Renault 4. Je to takmer isté.

09.02.2021 18:00
debata
Novodobý Renault 4 by bol opäť praktickým... Foto: David Obendorfer
Renault 4 Novodobý Renault 4 by bol opäť praktickým 5-dverovým hatchbackom, tentoraz ale s čisto elektrickým pohonom. Takto si ho predstavuje dizajnér David Obendorfer.

Renault čakajú pod vedením nového šéfa Lucu de Mea obrovské zmeny, ktoré ho majú posilniť do budúcna. Zbaví sa áut, ktoré ho ťažia, napríklad MPV Espace, sedanu a kombi Talisman či menšieho minivanu Scénic. A naopak, privedie na svet celkom nové modely, prípadne oživí tie, ktoré ho najviac preslávili. Reinkarnácia legendárneho Renaultu 5, ktorý sa stihol predstaviť v podobe konceptu, je už istá, no neostane sám.

Opäť sa intenzívne šušká o ďalšej ikone – Renaulte 4. Tento revolučný hatchback vyrábala automobilka v rokoch 1961 až 1994. Vzniklo z neho viac ako osem miliónov exemplárov. Spolu s Citroënom 2CV sa podieľal na motorizácii Francúzska, podobne ako Volkswagen v Nemecku, Mini vo Veľkej Británii a Fiat 500 v Taliansku. Jednoducho, je to skutočná legenda.

Revolučný hatchback vyrábala automobilka v... Foto: Renault
Renault 4 - 2025 Revolučný hatchback vyrábala automobilka v rokoch 1961 až 1994. Vzniklo z neho viac ako osem miliónov exemplárov.

Nejde pritom o „kačicu“. Sám šéfdizajnér francúzskej značky Gilles Vidal pripustil, že niektoré nové modely môžu mať retro nádych, zatiaľ čo iné budú originálne a orientujúce sa na budúcnosť. A potom tu máme zaujímavú vetu v tlačovej správe k Renaultu 4, keďže oslavuje 60. výročie vzniku, kde sa konštatuje: „Toto včerajšie, ale aj dnešné, a prečo nie aj zajtrajšie auto, je symbolom francúzskej popkultúry.“

Máme tu teda jasné avízo pre budúcnosť. Francúzske médiá to už ale považujú za hotovú vec. Legenda by vraj mala prísť na svet v roku 2025, pričom by mohla nahradiť súčasný Renault Zoe. Áno, pôjde nepochybne o elektromobil, tak ako v prípade reinkarnovaného Renaultu 5. Vylúčená vraj nie je ani úžitková verzia, ktorú si tiež Francúzi dobre pamätajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault 4
Články podľa značiek