Tesla: Herná konzola Arcade je na pranieri. Aspoň v Európe

Niektorým úradom sa nepáči, že infotainment Tesly umožňuje využívať centrálny displej ako hernú konzolu. Je to väčší problém ako „šialený“ volant vynovenej Tesly S.

09.02.2021 12:00
debata (1)
Herná konzola Tesla Arcade naráža na európske... Foto: Tesla
Tesla S - 2021 Herná konzola Tesla Arcade naráža na európske predpisy. Tie tvrdia, že displeje vo výhľade vodiča nesmú byť používané na iné účely ako tie, ktoré súvisia s ovládaním vozidla alebo získavaním informácií.

Tesla vyvolala pri predstavení modernizovaných modelov S a X poriadny rozruch. Dôvodom bol ich futuristický „polovolant“, ktorý pripomína skôr riešenia v kokpitoch lietadiel ako v autách. Vynorili sa otázky, nakoľko bude toto riešenie praktické a či bude bezpečné, keďže takýto tvar volantu neumožňuje klasické prehmatávanie pri parkovaní alebo otáčaní vozidla. Médiá špekulovali, či bude vôbec možné takýto volant ponúknuť v Teslách určených pre Európu. V tomto smere má ale Tesla šťastie, pretože európske predpisy neurčujú, ako má volant vyzerať. No je tu iný problém. A ten sa týka jej hernej konzoly Tesla Arcade.

Že Elon Musk zaviedol ako vášnivý hráč videohru do svojich áut, neprekvapí. Mal na to ale aj ďalšie dôvody. Od tohto kroku si totiž sľubuje, že ním Tesla získa celkom novú klientelu zákazníkov – tých, ktorí podľahli čaru počítačovej zábavy. Automobilka ich dokonca pozýva do svojich showroomov, aby si zahrali. Navyše môžu majitelia týchto áut stráviť dlhý nabíjací čas oveľa príjemnejšie ako bezduchým čakaním. Lenže v tomto smere už nie je európska legislatíva Tesle až tak naklonená. Hry môžu totiž pomocou bezdrôtového ovládača hrať aj iní členovia posádky, a to počas jazdy!

Európske zákony pritom povoľujú používať obrazovku počas jazdy iba pre účely zobrazenia informácií súvisiacich s jazdou, stavom vozidla alebo jeho výbavou. Displeje viditeľné z miesta vodiča by nemali byť využívané na žiadne iné účely. Aspoň tak to vysvetľuje britské ministerstvo dopravy, podľa ktorého je takáto regulácia platná aj v kontinentálnej Európe. Je tak vysoko pravdepodobné, že Tesla bude musieť obmedziť aktiváciu jej konzoly len na čas, keď nie je vozidlo v pohybe. To by mohla byť otázka jednoduchej aktualizácie softvéru na diaľku. Počas nabíjania by ostali hry povolené.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #herná konzola #Tesla #Tesla Arcade
Články podľa značiek