Poliaci budujú najväčšiu batériovú továreň sveta

Fabrika v obci Kobierzyce bude po štvrtej etape rozširovania, ktorá by mala skončiť v roku 2022, zamestnávať približne 10-tisíc ľudí. Ročne vyrobí batérie pre milión elektromobilov.

10.02.2021 12:00
debata (23)
Pre veľký dopyt po batériách LG rozširuje svoju...
lg-chem Kobierzyce Pre veľký dopyt po batériách LG rozširuje svoju poľskú továreň už štvrtýkrát.

Spoločnosť LG sa rozhodla, že z Poľska spraví svetové centrum výroby lítiovo-iónových batérií. Koncom januára totiž oznámila, že plánuje rozšíriť svoj závod v obci Kobierzyce neďaleko Vroclavi. Do konca roku 2022 by mala zamestnávať do desaťtisíc ľudí.

Kórejský koncern začal do poľskej továrne investovať v roku 2016. Vzhľadom na výrazný nárast dopytu po batériách pre elektrické vozidlá továreň rozšíril v roku 2017. Tretia etapa výstavby sa začala na jar 2019 bola ukončená minulý rok. V auguste 2020 spoločnosť LG Energy Solution predložila žiadosť o podporu štvrtej etapy výstavby továrne v Kobierzyciach. Tá by mala skončiť v roku 2022. Celková suma výdavkov presiahne 3,1 miliardy eur a fabrika bude zamestnávať 10 tisíc ľudí.

Továreň neďaleko Vroclavi bude zamestnávať až...
lg-chem Kobierzyce Továreň neďaleko Vroclavi bude zamestnávať až 10 000 ľudí.

Jej plánovaná výrobná kapacita na úrovni 100 GWh by mala uspokojiť približne 60 percent európskeho dopytu po batériách pre elektromobily v Európe. Znamenalo by to, že vyrobenými batériami možno poháňať vyše milión elektrických áut, alebo takmer desať miliónov plug-in hybridných vozidiel.

Na porovnanie, najväčšia funkčná fabrika na výrobu batérii, ktorá sa nachádza v provincii Qinghai v Číne, produkuje 60 GWh. Tesla Gigafactory 1, o ktorej Američania tvrdia, že je najväčším výrobcom batérií, by v tomto roku mala dosiahnuť reálnu produkciu 54 GWh ročne.

Batérie z tejto fabriky využíva napríklad v elektromobiloch postavených na platforme MQB koncern VW. Nájdete ich pod podlahou elektromobilov ako VW ID.3 a ID.4, Škoda Enyaqq a budú aj v Audi Q4 e-tron a Cupra el-Born. Nakupuje ich tiež Daimler, Land Rover Jaguar a ďalšie spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Gigafactory #Kobierzyce #továreň na batérie #elktomobily #elektomobilita
Články podľa značiek