Kia prezradila označovanie nových elektromobilov

S príchodom samostatných elektromobilov, ktoré nie sú derivátmi už existujúcich modelov, pociťujú automobilky potrebu vyčleniť ich z portfólia ako samostatný modelový rad s vlastným označením.

15.02.2021 14:00
Kia Imagine by Kia Concept - 2019 Foto:
Kia predstavila nový systém označovania elektromobilov.
debata

S postupným rozširovaním zastúpenia elektromobilov v modelových portfóliách jednotlivých automobiliek sa začal objavovať problém, ako výrazne označiť autá, ktoré nevyužívajú spaľovacie motory a už nie sú čisto derivátmi existujúcich modelov.

Prechod na nové zdroje energie si vyžaduje oddelenie takýchto áut pre jednoduchšiu orientáciu v modelovom rade. Postupne to začali robiť viaceré automobilky. Volkswagen takto uviedol do praxe modelový rad ID, Mercedes-Benz má elektromobily EQ, Audi má čisto elektrické autá s označením e-tron, BMW má jednoduché písmeno „i“, Volvo Recharge a podobne.

Najnovšie sa pre tento krok rozhodli aj v kórejskej automobilke Kia. Pri označovaní nových elektromobilov neboli veľmi kreatívni, čo však pri rôznych komplikovaných skratkách iných automobiliek skôr chválime.

Všetky budúce elektromobily budú stáť novej... Foto: Hyundai Kia
Hyundai Kia - elektrická platforma E-GMP Všetky budúce elektromobily budú stáť novej elektrickej platforme E-GMP.

Ale aby sme už nenapínali – nové elektromobily Kia budú niesť označenie EV 1 až EV 9. Čím vyššie číslo za skratkou EV (Electric Vehicle) je, tým väčšie auto. Je to podobný systém, pre aký sa rozhodol sesterský Hyundai, ktorý bude pre zmenu mať Ioniq 1 až Ioniq 9. Prvým z nich bude Hyundai Ioniq 5. Na to, ako bude vyzerať prvá Kia z modelového radu „EV“ si ešte nejaký čas musíme počkať.

Takto budú označované automobily, postavené na novej elektrickej platforme E-GMP. Autá, ktoré už sú elektrifikované a postavené na základe existujúcich modelov, budú aj naďalej niesť ich pôvodné označenie, teda napríklad Kia Soul EV alebo Kia Niro EV.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Hyundai #elektromobil #elektrické auto
Články podľa značiek