Zúfalý pilot pristál na diaľnici. K dokonalosti chýbalo málo

Predstavte si že idete večer o diaľnici a zozadu do vás narazí lietadlo. Presne to sa stalo v americkej Minnesote.

14.02.2021 16:00
debata (14)
Diaľnica sa možno zdá ako ideálna náhrada za... Foto: BBC News
Núdzove pristátie na diaľnici Diaľnica sa možno zdá ako ideálna náhrada za runway, ale nie v noci, v plnej premávke a navyše osvetlená vysokými stĺpovými lampami.

Pilotovi malého dopravného lietadla Bellanca Viking vypovedal počas večerného letu, približne o pol desiatej večer, motor. Jediným riešením bolo núdzové pristátie. Našťastie sa incident odohral neďaleko mesta New Brighton v americkej Minnesote s hustou diaľničnou sieťou. Práve diaľnica sa totiž ukázala ako náhrada za runwey. Od ideálnej pristávacej dráhy mala táto komunikácia v plnej prevádzke a osvetlaná vysokými stĺpovými lampami síce ďaleko, ale veľa iných možností pilot nemal.

Zvládol to perfektne. Vyhol sa osvetleniu a s lietadlom dosadol na asfalt priam ukážkovo medzi niekoľkými autami. Po kontakte so zemou sa mu však nepodarilo dostatočne rýchlo znížiť rýchlosť a tak krídlom zavadil o auto pred ním. Toto zvláštne „predbiehanie“ malo za následok stratu kontroly nad lietadlom. Bellanca skončila trupom na betónovom deliacom páse. I tak išlo o šťastie v nešťastí. Incident si totiž nevyžiadal žiadne zranenie – ani pilota ani posádky auta. Vznikli tak len materiálne škody.

Takto núdzovo pristál americký pilot na diaľnici v Minnesote

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #núdzové pristátie
Články podľa značiek