Video: Pozrite sa, ako vyzerá cesta vlakom zo Žiliny do Bratislavy. Za necelé 4 minúty!

Rušňovodič na trati medzi Bratislavou a Žilinou nakrútil video, vďaka ktorému ju priamo z jeho pohľadu môžete absolvovať za necelé 4 minúty.

21.02.2021 14:00
SR ZSSK vlaky Foto: ,
Dnes trvá cesta vlakom medzi Žilinou a Bratislavou niečo vyše dvoch hodín. Najrýchlejším komerčným vlakom na svete by ste ju zvládli za necelých 40 minút.
debata (13)

Trať medzi Bratislavou a Žilinou má dĺžku 210 kilometrov. IC vlakom ju zvládnete zaokrúhlene za nejaké dve hodinky. A čo by ste povedali na to, ak by ju bolo možné prejsť za štyri minúty? Presne takéto zrýchlené video z uvedeného úseku vytvoril rušňovodič Stanislav Šagát a zverejnilo ho aj ministerstvo dopravy.

Ak by ste cestu vlakom chceli za necelé štyri minúty absolvovať, tak tento vlak by musel ísť rýchlosťou 3 800 kilometrov za hodinu. Len pre zaujímavosť – to je rýchlosť, ktorú približne dokázali vyvinúť len tie najrýchlejšie nadzvukové lietadlá, aké kedy boli vyrobené – napríklad slávny Lockheed SR-71 Blackbird, čo bolo americké nadzvukové lietadlo na diaľkový strategický prieskum.

A teraz sa pozrite, ako sa dá „spraviť“ trať medzi Žilinou a Bratislavou aj za necelé 4 minúty:

Zo Žiliny do Bratislavy za 4 minúty? Dajte si jazdu z pohľadu rušňovodiča ZSSK

Uverejnil používateľ Ministerstvo dopravy a výstavby SR Štvrtok 18. februára 2021

A viete, kde a akými rýchlosťami aktuálne jazdia najrýchlejšie komerčné vlaky na svete? Samozrejme v Číne. Rýchlovlaky G17 a G39 na trate z Pekingu do Nanjingu dosahujú v plnej prevádzke maximálku 350 km/h a v priemere túto trať absolvujú rýchlosťou 317 km/h.

Ak by teoreticky takýto rýchlovlak jazdil medzi Žilinou a Bratislavou uvedenou priemernou rýchlosťou, tak by nám táto cesta trvala necelých 40 minút.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #ministerstvo dopravy #trať Bratislava - Žilina
Články podľa značiek