Mercedes-Benz: AMG a elektromobily? V pláne je ich hneď niekoľko

Ani ostrá divízia Mercedesu-Benz nechce ostať bokom vo svete elektromobility. Elektrické modely EQ tak dostanú vysokovýkonné verzie AMG. Prvým rýchlym elektromobilom má byť nové EQA.

22.02.2021 18:00
debata (2)
Aj Mercedes-AMG plánuje elektrickú budúcnosť.... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQA - 2021 Aj Mercedes-AMG plánuje elektrickú budúcnosť. Prvým z rodiny AMG EQ má byť nové ostré SUV EQA AMG.

Vysokovýkonné modely AMG robia Daimleru emisné starosti. A tak sa nevyhnú elektrifikácii. V pláne sú nielen plug-in hybridy, ako napríklad AMG GT 73, ale aj ostré verzie nových elektromobilov EQ, ktorých pribudne v najbližšom čase hneď niekoľko. Počas predstavenia novučičkého elektrického SUV EQA to potvrdil Markus Schäffer, šéf vývoja Mercedesu-Benz. Divízia dokonca pripravuje čisto elektrickú platformu. Najskôr by sme sa však mali stretnúť s EQA AMG a následne s EQB AMG, EQS AMG a EQE AMG.

Žiadne ďalšie informácie Schäffer neprezradil, ale podľa britského Autocaru by mali ostré verzie elektrických sedanov EQE a EQS disponovať výkonom 600 koní, čo je približne 440 kW, a to vďaka dvom elektromotorom – každým na jednej z náprav. Vďaka tomu bude môcť Mercedes-Benz nielen vylepšiť svoje flotilové emisie, ale tiež získať zákazníkov, ktorí sa doteraz museli obzerať po Tesle S Plaid, Porsche Taycan Turbo S či novom Audi RS e-tron GT. Čoskoro má v tomto „rybníku“ pribudnúť aj „emkový“ derivát pripravovaného 4-dverového kupé BMW i4.

AMG má svoj elektrický debut dávno za sebou.... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz SLS AMG Coupe Electric Drive - 2014 AMG má svoj elektrický debut dávno za sebou. Postaralo sa oň kupé SLS AMG GT Electric Drive z roku 2014. Stálo však neskutočných 416 500 eur.
AMG však do elektrických vôd nevpláva po prvýkrát. Už v roku 2010 šokovalo konceptom SLS AMG E-Cell s výkonom 392 kW a zrýchlením na stovku za 3,9 sekundy. Štúdia disponovala batériami s kapacitou len 48 kWh. Dnes má viac aj Renault Zoe či Peugeot e-208. Produkčná verzia SLS AMG Electric Drive z roku 2014 zvýšila výkon štyroch elektromotorov na 552 kW. Objem elektrickej energie vzrástol na 60 kWh. Naopak, šprint z 0 na 100 km/h sa skrátil na 3,9 sekundy, takže SLS AMG ED bolo vôbec najvýkonnejším modelom AMG. Pokrok v elektrickej technológii však AMG otvára celkom nové možnosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #AMG #Mercedes-AMG #elektromobilita #Mercedes-Benz EQ
Články podľa značiek