Tesla: Musk šokuje, Roadster sa bude vznášať vďaka dýzam SpaceX

Kreativita Elona Muska nemá hraníc. Akoby nestačilo, že nová Tesla Roadster má byť najlepšie zrýchľujúcim autom planéty, dostane ešte jednu absurdnú funkciu. Mala by totiž vedieť „lietať“.

01.03.2021 16:00
debata (1)
Raketové motory využívajúce studený plyn majú... Foto: Tesla
Tesla Roadster - packet SpaceX Raketové motory využívajúce studený plyn majú Tesle Roadster udeliť nielen šialené zrýchlenie, ale dokonca umožniť vertikálny pohyb.

Teslu Roadster nám Elon Msk ukázal už v roku 2017. Stále však nie je vo výrobe. A možno aj preto sa šéf automobilky Tesla rozhodol okolo nej opäť rozčeriť vody. Nestačí mu totiž, že už základná verzia bude šprintovať na stovku za 2,1 sekundy, čo urobí z Roadsteru najlepšie zrýchľujúce sériové auto planéty. Rozhodol sa, že bude ešte rýchlejšie. Už dávnejšie sa šušká, že toto 2 + 2 miestne kupé využije technológiu Muskovej vesmírnej spoločnosti SpaceX. Roadster má totiž dostať malé raketové dýzy. Skrývať sa majú pod zadnou poznávacou značkou.

Známy popularizátor vedy a techniky Jason Fenske vypočítal, že pri predpokladanej pohotovostnej hmotnosti dvoch ton by pomocou príplatkového paketu SpaceX dokázala Tesla Roadster vystreliť na stovku dokonca len za 1,1 sekundy (!), čo predstavuje preťaženie 1,44 G. Má ísť o dýzy so studeným plynom, aby zariadenie nebolo nebezpečné pre ostatných účastníkov premávky. Zásoba stlačeného plynu bude v kompozitnej nádrži pod tlakom 10 000 PSI a umiestnená v oblasti, kde bude mať bežný model zadné sedadlá.

Lenže ani tam sa Musk nezastaví. V rozhovore s Joeom Roganom Musk prezradil, že chce, aby Roadster tak trochu lietal. „Do tohto auta dávame raketové technológie. Chcem, aby sa vznášalo nad zemou. Musíme ale ešte zistiť, ako to urobiť bez rizika. Rodsteru umožníme vznášať sa vo výške asi jedného metra, v ktorej keď systém zlyhá, síce sa rozbije podvozok, ale nikto sa pri tom nezabije, povedal Musk v najnovšom rozhovore. A dodal, že možno bude výška vznášania až 1,8 metra.

Systém by mal byť vybavený desiatimi dýzami. Niektorými pre horizontálny a ďalšími pre vertikálny pohyb. Dynamika má byť podľa Muska naozaj „rýchla“, ale dĺžka letu bude, samozrejme, obmedzená množstvom stlačeného plynu. Šéf Tesly pripustil, že systém ešte nie je dokončený a že nie je ani úplne isté, či bude fungovať a či sa podarí dostať ho do výroby. Priaznivci značky by boli iste radi, ak by dostali aspoň možnosť kúpiť úplne „obyčajný“ Roadster. Jeho produkcia však odštartuje pravdepodobne až v roku 2022.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #Tesla Roadster
Články podľa značiek