Maserati Grecale: Nové rýchle SUV mešká, ale príde. Postavia ho na Stelviu

Ambície pre budúcnosť naznačilo vlani Maserati úžasným superšportom MC20. To je ale len začiatok. O slovo sa hlási aj jeho druhé SUV. A má ísť rovno o to najlepšie zrýchľujúce na svete.

01.03.2021 18:30
debata
Nové Grecale má byť športovejším súrodencom... Foto: Masearti
Masearti Grecale - 2021 Nové Grecale má byť športovejším súrodencom veľkého Levante. Príde síce o dva valce, ale v akcelerácii z 0 na 100 km/h ho má prekonať. Čakajme teda šprint pod 3,9 sekundy.

Nie je tajomstvom, že Maserati má vo vývoji druhé SUV. Luxusné Levante doplní o čosi menšie Grecale. Ale zas až také malé byť nemá. Maserati totiž tvrdí, že napriek príbuzným rozmerom osloví inú klientelu. Bude mať odlišný charakter. Spoznať sme ho mali už túto jar, no koronakríza urobila plánom škrt cez rozpočet. Aby sa ale na Grecale nezabudlo, zverejnil šéfdizajnér značky Klaus Busse na sociálnej sieti zopár snímok pripravovanej novinky. Aj s informáciou, že ju uvidíme ešte tento rok.

Z fotografií zatiaľ veľa nemáme. Grecale totiž kryje fólia aj umelecká kreativita fotografa. V každom prípade pôjde o veľmi dynamicky tvarované SUV v štýle kupé. Jeho základom sa má stať platforma Giorgio, ktorú už využíva Alfa Romeo Giulia, no najmä SUV Stelvio. No aby nebolo pochýb o tom, že v koncernovej hierarchii patrí Maserati aj v rámci nového gigantu Stellantis na tú najvyššiu priečku, malo by si od Stelvia požičať výlučne vrcholovú techniku – teda dvakrát preplňovaný 6-valec 2,9 V6 z verzie Quadrifoglio Verde, ktorý má 375 kW a 600 Nm krútiaceho momentu.

Základom Grecale bude platforma Giorgio z Alfy... Foto: Masearti
Masearti Grecale - 2021 Základom Grecale bude platforma Giorgio z Alfy Romeo Stelvio QV, ale s ešte výkonnejším tuningom.

Šušká sa dokonca, že by tento úžasný agregát mohol prejsť tuningom, ktorý ho obdarí nielen mild-hybridnou technológiou pre zníženie emisií, ale aj novým procesom spaľovania s dvojicou komôr v každom valci, ktorý sa predstavil v 6-valci Nettuno, poháňajúcom MC20. V súčasnosti ide o vôbec najvýkonnejší produkčný 6-valcový motor (463 kW). Nechajme sa teda prekvapiť. Grecale by to isto dodalo punc výnimočnosti, najmä ak má ísť o najlepšie zrýchľujúce SUV sveta. Malo by teda v šprinte podliezť aj 8-valcové Levante, ktoré zvláda túto disciplínu za 3,9 sekundy.

Tohtoročné novinky Maserati má ešte doplniť nová generácia Gran Turisma a otvorená verzia MC20.
Masearti Grecale - 2021
Masearti Grecale - 2021
+5Masearti Grecale - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maserati #Maserati Grecale
Články podľa značiek