Ferrari plánuje elektromobil. Či to bude superšport, je však otázne

V Maranelle sa v posledných časoch lámu ľady. Na svet príde nielen SUV Purosangue, ale aj elektromobil. Tak skoro to však nebude. Vlastne, až kým to nebude nevyhnutné. Prednosť dostanú hybridy.

22.03.2021 18:00
debata
Okolo roku 2025 by malo prísť na scénu čisto... Foto: Ferrari
Ferrari Concept Okolo roku 2025 by malo prísť na scénu čisto elektrické Ferrari. Nie je však isté, či pôjde o superšport. Skôr to vyzerá na elektrické SUV.

Ferrari dlho váhalo, či vstúpiť do sveta SUV. Bývalý šéf maranellskej automobilky Luca di Montezemolo nechcel o takomto projekte dokonca ani len počuť. SUV považoval za votrelca v rozpore s čisto športovou tradíciou značky. Teraz už ale vieme, že vo vysokom štádiu vývoja má prvého zástupcu v tomto segmente – Ferrari Purosangue. Tam sa však revolúcia v Maranelle neskončí. Prídu aj elektrické modely. Napokon, špekuluje sa o tom už od čias, keď Ferrari šéfoval sám Sergio Marchionne. Po jeho smrti sa elektromobily vrátili do rečí s príchodom Louisa Camilleriho, ktorý oznámil, že automobilka chystá elektromobil v roku 2025, keď predpokladá, že elektrická technológia pokročí tak, aby vyhovovala potrebám superáut.

A na jeho odkaz nadviazal aj súčasný riaditeľ John Elkann. „To, čo uvidíme ešte v tejto dekáde, bude elektrické Ferrari,“ povedal na túto tému. Elektrifikácii sa teda v Maranelle nevyhýbajú. Veľké skúsenosti majú už s hybridmi, spomeňme plug-in hybridné SF90 Stradale, ktoré disponuje hneď troma elektromotormi. Stále však nevieme, aký elektromobil mal Elkann na mysli. Pôjde naozaj o superšport? Skôr sa špekuluje, že sa batérie a elektromotory dostanú do ďalších dvoch crossoverov stojacich pod Purosangue. S elektrifikáciu sa teda Ferrari ponáhľať rozhodne nebude. Až kým to nebude nevyhnutné. Sám Elkann sa vyjadril, že čisto elektrickú budúcnosť automobilka zatiaľ neplánuje. „Rok 2030 bude rokom, keď budeme mať v ponuke stále hybridy, takže úplnú elektrifikáciu túto dekádu neuvidíte.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #SUV #elektromobily #superšport
Články podľa značiek