Súmrak spaľovacích motorov? Končí s nimi už aj Volvo

Vyzerá to tak, že rok 2030 bude z hľadiska predaja elektromobilov prelomový. Čoraz viac veľkých automobiliek ho považuje za hraničný, po ktorom už neplánujú ďalšiu produkciu áut so spaľovacími motormi.

02.03.2021 18:00
debata (7)
Volvo chce do roku 2030 skončiť so spaľovacími... Foto: TASR/AP, Virginia Mayo
Volvo autá elektrické elektromobil Volvo chce do roku 2030 skončiť so spaľovacími motormi.

Vyzerá to tak, akoby sa automobilky dohodli. Jedno po druhej vyhlasujú, že najneskôr do roku 2030 skončia s výrobou spaľovacích motorov. Najnovšie sa k nim pridalo aj švédske, teraz už vlastne skôr čínske, Volvo.

S elektromobilmi len začali

To chce do roku 2030 úplne prestať vo svojich modeloch využívať spaľovacie motory. Na otázku prečo, odpovedal šéf automobilky Håkan Samuelsson takto: „Som úplne presvedčený, že v tom čase už zákazníci o autá so spaľovacími motormi nebudú mať vôbec záujem.“ Podľa neho na prelome tretej a štvrtej dekáde už budú zákazníci jednoznačne preferovať elektromobily. A to svoj prvý čísto elektrický model, XC40 Recharge, začala predávať len na prelome tohto a minulého roku.

Volvo by chcelo, aby už v roku 2025 polovicu jeho predajov tvorili elektromobily, druhú polovicu hybridy. Preto začne postupne v najbližších rokoch predstavovať novú generáciu elektrických áut. Pri nich by navyše malo ísť temer výlučne o online predaje. Že sa naň sústredí, potvrdila automobilka už na jeseň minulého roku. Jej zámerom je, aby do roku 2025 dokázala každé druhé auto predať cez internet.

Volvo XC40 Recharge - platforma s batériovými... Foto: Volvo
Volvo XC40 Recharge - 2020 Volvo XC40 Recharge - platforma s batériovými článkami, na ktorej stojí aj XC 40 Recharge.

Končia aj iní

Švédska automobilka vlastnená Číňanmi tak rozšírila počet tých, ktoré chcú už onedlho úplne skončiť so spaľovacími motormi. V novembri minulého roku tento svoj zámer potvrdila napríklad luxusná značka Bentley, patriaca do koncernu VW. Tá chce taktiež od roku 2030 predávať len elektrické autá. A do tretice – rovnaký zámer a rovnaký dátum pre koniec predaja áut so spaľovacími motormi pred pár dňami ohlásil aj Ford.

Na ich koniec je už pripravená aj automobilka Jaguar Land Rover. Tá však pri oboch svojich ťažiskových značkách zvolila rozdielny prístup. Jaguar by mal vyrábať výlučne elektrické autá už od roku 2025 a do roku 2030 by mal kompletne svoje portfólio elektrifikovať Land Rover.

O niečo opatrnejší je koncern GM. Ten vyhlásil, že so spaľovacími motormi skončí pravdepodobne „až“ v roku 2035. Na postupný prechod na elektrické autá sa chystá aj koncern Volkswagen, ktorý počas tejto dekády plánuje predstaviť približne 70 nových elektromobilov.

Zrejme prvou značkou, ktorá minimálne v Európe prestane autá so spaľovacími motormi predávať, bude japonská Honda. Tá tak plánuje spraviť už na budúci rok.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #elektromobily #elektromobilita #spaľovacie motory #elektromotory
Články podľa značiek