Honda bojuje za vymeniteľné batérie pre motorky

To, čo neprešlo v moderných elektromobiloch, by sa mohlo podariť aspoň vo svete elektromotocyklov. Zbavilo by nás to nekonečne dlhého nabíjania a krátkeho dojazdu.

09.03.2021 12:00
debata (1)
Rýchlo vymeniteľné vybité batérie za nabité by... Foto: Honda
Honda - elektrický skúter Rýchlo vymeniteľné vybité batérie za nabité by majiteľov elektrických motoriek či skútrov zbavili stresu z krátkeho dojazdu a dlhého času nabíjania.

Predstavte si, že by ste prišli so svojím elektromobilom na „nabíjaciu stanicu“ a v priebehu pár minút by vám vaše vybité batérie vymenili za nabité. Len zlomok času v porovnaní s klasickým nabíjaním by stačili na to, aby ste mohli pokračovať ďalej. So systémom vymeniteľných batérií koketovali niektoré automobilky už pred desiatimi rokmi, teda v čase, keď bola elektromobilita ešte len v plienkach. Napríklad Renault v roku 2011, keď uvádzal na trh elektrický sedan Fluence Z.E. a úžitkové Kangoo Z.E., Renault počítal nielen s rýchlou výmenou na špecializovaných staniciach, ale aj s prenájmom akumulátorov, čo znamenalo, že tie by neboli započítané do ceny vozidla.

Malo to logiku aj preto, že o batérie by bolo postarané lepšie, ako keď ich užívatelia nabíjajú doma či na rýchlonabíjacích staniciach. Takže by boli vždy v dobrej kondícii. Bohužiaľ, tento koncept sa nepresadil, pretože by si vyžadoval rozsiahlu unifikáciu batériových paketov a tiež výstavbu rozsiahlej a najmä drahej infraštruktúry výmenníkových staníc. Batérie sa tak udomácnili v novej generácii elektromobilov ako ich pevná súčasť a navyše si ich kupujeme spolu s elektromobilom, čo cenu elektrického auta nesmierne predražuje. To, čo však nie je možné pri batériových elektromobiloch, by bolo možné uskutočniť aspoň pri elektrických motocykloch. A už sa na tom pracuje.

Honda oznámila, že podpísala dohodu so spoločnosťami KTM, Piaggio a Yamahou s cieľom vytvoriť konzorcium pre vymeniteľné batérie pre motocykle a ľahké elektrické štvorkolky. Partneri sú presvedčení, že štandardizované vymeniteľné batérie sú kľúčom k rozšíreniu elektrických motocyklov, pretože by zbavili ich majiteľov problémov s krátkym dojazdom a dlhým časom nabíjania. Pri motocykloch je to o to dôležitejšie, že zväčša nepodporujú nabíjanie vyššími výkonmi a disponujú kvôli zníženiu hmotnosti batériami s malou kapacitou. Konzorcium začne pracovať už v máji a jeho cieľom je dosiahnuť štandardizované technické parametre vymeniteľných akumulátorov pre motorky, skútre, trojkolky a štvorkolky.

„Celosvetový rozvoj elektrifikácie s cieľom znížiť globálne emisie CO2 postupuje stále rýchlejšie, a to najmä v Európe. Pre rýchle rozšírenie elektrických motocyklov je potrebné vyriešiť predovšetkým problémy spočívajúce v krátkom dojazde a v dlhom čase nabíjania. Ako sľubné riešenie sa tu javia práve vymeniteľné batérie. So zreteľom na pohodlie zákazníkov je nevyhnutné dosiahnuť štandardizáciu vymeniteľných batérií a čo najväčšie rozšírenie batériových systémov. To je tiež dôvod, prečo sa štyria výrobcovia rozhodli založiť konzorcium,“ píše sa v spoločnom vyhlásení. Zároveň zakladajúci členovia vyzývajú všetky zainteresované subjekty, aby sa zapojili do spolupráce.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Piaggio #Yamaha #KTM
Články podľa značiek