Prvé mesto zakáže čerpacie stanice. Prednosť dostanú tie nabíjacie

Maličké kalifornské mestečko Petaluma sa možno zapíše do histórie. Bude prvé, ktoré vydá zákaz na výstavbu čerpacích staníc na benzín a naftu.

05.03.2021 18:00
debata (8)
Kalifornské mesto Petaluma bude prvé na svete,... Foto: Petaluma
Zákaz čerpacích staníc Kalifornské mesto Petaluma bude prvé na svete, ktoré skoncuje s čerpacími stanicami na benzín a naftu. Na začiatok len obmedzí ich výstavbu a rozširovanie.

Svet sa rúti do elektrickej éry. Už 27 krajín zverejnilo plány na zákaz predaja áut so spaľovacími motormi. Tak napríklad Nórsko a Južná Kórea v roku 2025 a Veľká Británia, Slovinsko, Island, Holandsko, Dánsko, Izrael alebo Švédsko o päť rokov neskôr. Kalifornia síce plánuje skoncovať s autami na fosílne palivá „až“ v roku 2035, to ale neznamená, že samosprávy jej miest si nemôžu vytýčiť aj skorší termín. Napríklad malé mestečko Petaluma, ktoré má rozlohu 39 štvorcových kilometrov a 60 000 obyvateľov, chce byť už v roku 2030 bez emisií CO2. To so sebou prináša aj prechod k elektromobilom.

A tam, kde nebude možné jazdiť s autami na benzín a naftu, nebudú potrebné ani čerpacie stanice. Miestna radnica sa tak rozhodla pre začiatok zakázať výstavbu nových „púmp“ a tiež zakázať rozširovanie tých súčasných. Stať sa tak má v najbližšom čase. Miestni zastupitelia totiž zistili, že z každého bodu mesta majú majitelia áut k dispozícii do piatich minút jazdy hneď niekoľko čerpacích staníc. Nezmení sa na tom nič ani po výstavbe nových rezidenčných štvrtí. Ak návrh prejde, nebude možné na „čerpačkách“ pridať ani jednu jedinú tankovaciu pištoľ. Zato je vedenie mesta naklonené postupnému pridávaniu nabíjacích stojanov a stojanov na vodík.

„Ide o zásadný krok vpred v boji za ochranu ovzdušia,“ uviedol k návrhu mesta Petaluma šéf environmentálnej organizácie Stand.earth, ktorá podporuje programy miest bojujúcich za obmedzenie fosílnych palív. Po zákaze v Petalume tak budú nepochybne nasledovať podobné zákazy v ďalších amerických mestách. Toto mesto je totiž súčasťou koalície CONGAS (Coaliton Opposing New Gas Stations), ktorá združuje viacero miest s podobným. Petaluma však bola na čele tohto hnutia, keďže s prvým návrhom prišla už v roku 2019. Zvyšný čas zabral schvaľovací proces a legislatíva. Teraz už ale všetko speje do finále.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #zákaz #elektromobily #čerpacie stanice #Petaluma
Články podľa značiek