iSeeCars: Ktoré autá najazdia najviac kilometrov?

Keď sa v súvislosti s automobilmi hovorí o trvácnosti, hlavnými kritériami sú vek a schopnosť najazdiť veľké množstvo kilometrov. Práve druhý z parametrov stanovuje odolnosť motorových vozidiel.

12.03.2021 05:00
debata (10)
Americká analytická spoločnosť iSeeCars sa zameriava na rôzne oblasti automobilového trhu. Do jej portfólia patria aj ojazdené autá, o ktorých sa dá zistiť mnoho prostredníctvom analýzy vyhľadávacích a inzertných portálov. Najnovšie sa pozrela na trvácnosť jednotlivých modelov. Konkrétne išlo o percentuálny podiel vozidiel z daného modelového radu, ktoré boli na predaj v roku 2020, hoci majú najazdených viac ako 200 000 míľ, čo je 320 000 kilometrov.

Končené hodnoty pochádzajú z údajov o 11,8 milióna áut a spoločnosť zverejnila desiatku najlepších. Napriek tomu, že v zámorí sa predáva množstvo modelov, ktoré pochádzajú z Európy, medzi najodolnejšími nenájdeme ani jeden s rodokmeňom zo starého kontinentu. Dôvod je celkom jasný. Aby bolo auto trvácne, musí byť jeho pohonná sústava jednoduchá a vyvíjaná na veľkú záťaž. A to je presný opak v Európe čoraz väčšmi rozšírených maloobjemových preplňovaných agregátov, ktoré nezriedka poháňajú aj stredne veľké SUV.

A USA je situácia opačná. Hoci v súčasnosti aj tam dochádza k znižovaniu ponuky veľkoobjemových motorov, pokiaľ ide o jazdené automobily, stále je k dispozícii dostatok modelov „starej školy“, ktorá vyznávala atmosférické osemvalce. A dostatok na trhu je ich aj preto, lebo dokázali poctivo slúžiť majiteľom veľa rokov a aj po najazdení viac ako tristotisíc kilometrov sú vyhľadávané pre svoju odolnosť.

Víťazom pomyslenej súťaže sa stala Toyota Land Cruiser, ktorá je jediným modelom vo výbere, ktorý je momentálne v ponuke aj v Európe. Zo všetkých ponúkaných kusov na predaj má najazdených vyše 320 000 kilometrov až 16,3 % z nich. Toyota je povestná spoľahlivosťou a odolnosťou svojich modelov, čo dokazuje aj druhé miesto veľkého SUV Sequoia, piate miesto terénne ladeného SUV 4Runner, šieste miesto veľkého sedanu Avalon, ôsme miesto veľkého SUV Highlander a deviate miesto veľkého pick-upu Tundra. Dobrou správou je, že Toyota Highlander sa medzi najlepších dostala vo verzii Hybrid, ktorá má tento rok doraziť na európske trhy.

Zvyšok priečok v najlepšej desiatke obsadili modely amerických značiek. Konkrétne ide o štyri veľké SUV, a to Chevrolet Suburban, Ford Expedition, Chevrolet Tahoe a GMC Yukon XL.

Najodolnejšie ojazdené modely podľa iSeeCars

Poradie Model Podiel áut, ktoré majú najazdených viac ako 320 000 km
1. Toyota Land Cruiser 16,8%
2. Toyota Sequoia 11,2%
3. Chevrolet Suburban 5,1%
4. Ford Expedition 4,9%
5. Toyota 4Runner 4,1%
6. Toyota Avalon 3,9%
6. Chevrolet Tahoe 3,9%
8. Toyota Highlander Hybrid 3,8%
9. Toyota Tundra 3,7%
10. GMC Yukon XL 3,6%

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #SUV #Toyota Land Cruiser #trvácnosť #iSeeCars #Toyota Highlander
Články podľa značiek