Kia EV6: Revolučný elektromobil uvidíme ešte tento mesiac

Bolo len otázkou času, kedy príde odpoveď Kie na konkurenčný elektrický Hyundai Ioniq 5. A dlho čakať nebudeme. Novinka využije rovnakú platformu E-GMP aj 800 V elektrickú architektúru.

10.03.2021 18:00
debata
Silueta novinky prezrádza, že Kia EV6 bude... Foto: Kia
Kia EV6 Silueta novinky prezrádza, že Kia EV6 bude športovo orientovaným crossoverom. Skĺbi splývavé línie s ostrými hranami.

Od začiatku bolo jasné, že novú elektrickú architektúru E-GMP, na ktorej sa ako prvý predstavil revolučný Hyundai Ioniq 5, čoskoro prevezme aj sesterská Kia. Nasvedčovali tomu už koncepty Hyundai 45 a Kia Imagine by Kia, ktoré sa predstavili krátko po sebe a zdieľali rovnaké základy. Kým z prvého tu už máme sériový model, ten od Kie príde o trochu neskôr. Pre Kiu bude predstavovať zlomový moment v prechode do elektrickej éry. Aj preto mu patrí niekoľko prvenstiev. Bude prvým modelom s novým logom a tiež prvý elektromobilom s novým označením.

Predná časť prinesie ďalšiu interpretáciu... Foto: Kia
Kia EV6 Predná časť prinesie ďalšiu interpretáciu tigrieho nosa, ale aj tigrích očí, ktoré mali premiéru na SUV Sorento.

Novinka dostane jednoduchý alfanumerický kód EV6. Písmená EV budú odteraz označovať všetky čisto elektrické Kie a číslo zas napovie veľa o pozícii konkrétneho modelu v ponuke. „Model EV6 je stelesnením sloganu našej značky „Pohyb, ktorý inšpiruje“ aj našej novej dizajnovej filozofie. Navrhli sme ho tak, aby bola každá jazda inšpirujúca a poskytovala inštinktívny a prirodzený zážitok,“ uviedol Karim Habib, hlavný viceprezident a vedúci globálneho dizajnového centra Kie. Viac však neprezradil. Predstavu si môžeme urobiť len na základe prvých „tajuplných“ fotografií.

Úzke zadné svetlá budú lemovať blatníky aj... Foto: Kia
Kia EV6 Úzke zadné svetlá budú lemovať blatníky aj kapotu. Nechýbajú ani módne kryštalické štruktúry.

Podľa siluety sa zdá, že podobne ako Hyundai staví aj Kia na populárnu triedu crossoverov. Napokon, tomu zodpovedal aj koncept Imagine by Kia spred dvoch rokov. Na rozdiel od „ostrého“ Ioniqu 5 však pôjde o model s módnou splývavou kabínou. Pohľad na predné svetlá zas ukazuje, že Kia sa opäť pohrala s tigrou maskou a tigrími očami. Tie zadné lemujú bočný obrys a sú spojené svetelnou lištou. V súvislosti s technikou si môžeme dovoliť aj trochu špekulácií. Dôvodom je identická platforma s Ioniqom 5.

Predskokanom sériového elektromobilu EV6 bol... Foto: Kia
Kia Imagine by Kia Concept - 2019 Predskokanom sériového elektromobilu EV6 bol tento koncept Imagine by Kia z roku 2019.

Očakávať tak môžeme 800 V architektúru, ktorá umožní extrémne rýchle nabíjanie na nabíjačkách s výkonom až 350 kW a tiež batérie s kapacitou 58 alebo 72,6 kWh. O pohon sa postará zadný elektromotor s výkonom 125 alebo 165 kW. Verzie s pohonom oboch náprav, a teda aj dvojicou elektromotorov, budú mať výkon zvýšený na 173 a 225 kW. Dojazd sa bude podľa kapacity a výkonu pohybovať v rozpätí 400 až 480 km. Najvýkonnejšia verzia by mala šprintovať na 100 km/h asi za 5,2 sekundy.

Špekulovať ďalej nemá význam. Kia totiž svoju elektrickú novinku predstaví v prvom štvrťroku. A keďže tu máme marec, malo by to byť v horizonte niekoľkých dní. Na trh by EV6 mohlo doraziť najskôr v priebehu jesene. Sesterský Hyundai už teraz hlási, že po otvorení rezervačného systému na Ioniq 5 má úplne vypredanú úvodnú edíciu. Podobný záujem tak nepochybne čaká aj súrodenca s novým logom Kie.
Kia EV6
Kia EV6
+3Kia EV6

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #elektromobily #Kia EV6
Články podľa značiek