Jeep má problém s názvom Cherokee. Možno sa ho vzdá

Indiánskemu kmeňu Cherokee sa nepáči, keď vidí svoje meno „nalepené“ na kapote auta. Nik sa ho na to nepýtal. Po výhradách koncern Stellantis nevylúčil, že by sa mohol tohto názvu, ktorý používa od roku 1974, vzdať.

18.03.2021 12:00
debata (9)
Názov Cherokee sa nám už od roku 1974 spája s... Foto: Jeep
Jeep Cherokee - 2019 Názov Cherokee sa nám už od roku 1974 spája s jedným z najslávnejších Jeepov. Indiánskemu kmeňu Cherokeeov sa to ale nepáči.

Keď sa povie Cherokee, vybaví sa vám skôr luxusný off-road, ako názov indiánskeho kmeňa, ktorý sa automobilka Jeep rozhodla použiť pre jeden zo svojich modelov už v roku 1974. Odvtedy ho používa nepretržite. Teda aspoň v Európe. V USA sa totiž Cherokee predával v rokoch 2001 až 2013 ako Jeep Liberty. Pred siedmimi rokmi však označenie Cherokee opäť vytiahla zo šuplíka. A už vtedy sa v New York Times objavili informácie, že tento krok nebol nijako konzultovaný s Cherokee Nations, ktorá je najväčšou z troch v USA uznávaných komunít Cherokee.

„Som si istý, že to bolo celé myslené v dobrom, ale nepáči sa nám, keď si necháme nalepiť naše meno na kapotu auta,“ prehlásil už dávnejšie Chuck Hoskin jr., šéf Cherokee Nations, ktorý sa snaží automobilku presvedčiť, aby tento názov nepoužívala. Týkalo by sa to nielen modelu Cherokee, ale aj Grand Cherokee a novučičkého 7-miestneho Grand Cherokee L. Jeep sa ale vzdať tohto označenia nemieni. Ako uviedol Hoskin jr., automobilka požiadavku „zdvorilo odmietla. Lenže v súčasnosti je už Jeep, ako aj celé FCA, súčasťou novovzniknutého koncernu Stellantis a jeho šéf Carlos Tavares jednoznačný názor Jeepu celkom nezdieľa.

Podľa informácií Wall Street Journal, ktorý mal s týmto vrcholovým manažérom hovoriť, Tavares zmenu nevylúčil. Nie je si síce istý, či je použitie tohto názvu skutočne vážnym problémom, prisľúbil ale, že ak by to tak bolo, bude sa koncern Stellantis snažiť spor urovnať. Zatiaľ Tavares nevidí na používaní tohto názvu nič zlé, no dodal, že Stellantis aj Jeep sú pripravené rokovať s predstaviteľmi Cherokee Nations priamo a bez akýchkoľvek prostredníkov. Uvidíme, ako to dopadne. Ak Indiáni zvíťazia, pôjde o precedens, ktorý môže mať dosah aj na ďalšie automobilky. Napríklad na Volkswagen a jeho Touareg, pomenovaný po africkom púštnom kmeni Tuaregov.

Jeep Cherokee - 2018
Jeep Cherokee - 2018
+37Jeep Cherokee - 2018

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Jeep Cherokee #Jeep
Články podľa značiek