Audi končí s vývojom spaľovacích motorov. Odídu však postupne

Koncern Volkswagen pod vedením Herberta Diessa verí už len na elektrickú budúcnosť. Spaľovacie motory v nej miesto nemajú. Aj preto výdavky na ich vývoj presmeruje do elektromobility. A začne s tým Audi.

18.03.2021 14:00
debata
Audi síce spaľovacie motory celkom neodpisuje,... Foto: Audi
Audi RS5 Sportback - 2020 Audi síce spaľovacie motory celkom neodpisuje, no žiadnu ďalšiu generáciu už nevyvinie. Tie súčasné ešte prejdú evolúciou.

V Ingolstadte končia s vývojom spaľovacích motorov. Povedal to pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung sám šéf Audi Markus Duesmann. „Už nebudeme vyvíjať novú generáciu spaľovacích motorov. Namiesto toho prispôsobíme našu súčasnú ponuku tak, aby zodpovedala novým emisným predpisom.“ Tým dáva Duesmann najavo, že súčasné spaľovacie motory ešte prejdú evolúciou, aby boli schopné splniť emisnú normu Euro 7, ale po nich žiadne ďalšie nevzniknú. Napokon, aj o motoroch Euro 7 Duesmann tvrdí, že po technologickej stránke síce budú predstavovať obrovskú výzvu, ale ich prínos pre životné prostredie bude malý.

Súčasné motory ale zasa tak rýchlo z ponuky Audi nevymiznú. Bude to postupný proces. Podľa Duesmanna majú totiž ešte potenciál v regiónoch, kde neplatia také prísne emisné regule ako v Európe a tam, kde nie je dostatočne vybudovaná nabíjacia infraštruktúra. V tom sa Audi líši od Volva či Jaguaru. Obe automobilky sa totiž stanú čisto elektrickými. Jaguar v roku 2025 a Volvo o päť rokov neskôr. Cestu Audi budú nasledovať aj ďalšie koncernové značky. Nie je tajomstvom, že podľa vízie „Strategy Accelerate“ chce v Európe Volkswagen zvýšiť do roku 2030 podiel elektromobilov na viac ako 70 % a na viac ako 50 % v USA a v Číne.

Aj preto plánuje do roku 2030 postaviť v Európe šesť tovární na výrobu batérií s kapacitou 240 GWh a investuje 400 miliónov eur do infraštruktúry nabíjania elektromobilov v spolupráci so spoločnosťou BP. Uvidíme, ako si Audi poradí v tomto kontexte s projektom reinkarnácie značky Horch, ktorá by mala byť súperom pre konkurenčný Maybach. Pod kapotou tejto luxusnej limuzíny odvodenej z vlajkovej lode A8 by sa mal totiž objaviť nefalšovaný 12-valec 6,0 W12. Je ale možné, že práve veľký podiel elektromobilov na celkových predajoch umožní vyrábať malé množstvo luxusných benzínových áut.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #benzínové motory #spaľovacie motory
Články podľa značiek