V Česku raketovo zdraželi palivá. Čaká to aj nás?

Cena paliv rástla v česku najrýchlejším tempom za posledných desať rokov. A tento trend bude podľa analytikov pokračovať.

19.03.2021 20:00
tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova... Foto:
Ceny palív nerastú len v Česku, ale vo väčšine európskych krajín.
debata (30)

V priebehu posledného týždňa ceny benzínu a nafty u našich západných susedov vzrástli tak prudko, ako sa už nestalo minimálne desať rokov. Zdražovanie začalo v polovici januára a krivka postupne naberala stále strmší smer.

Aktuálne tam stojí Natural 95 v priemere 30,79 českej koruny (1,177 eura), za posledných sedem dní jeho cena vzrástla o 81 halierov. Za liter nafty zaplatia vodiči 29,22 koruny (1,117 eura), teda o 60 halierov viac, než pred týždňom. Len pre porovnanie, priemerné ceny benzínu 95 sú podľa portálu Benzin.sk na Slovensku v aktuálnom týždni 1,331 eur, nafta stojí v priemere 1,175 eura. Zdražovanie by podľa analytikov malo pokračovať aj na budúci týždeň.

Podobná situácia je aj u nás, palivá zdražujú, avšak miernejšie, než v Česku. Ceny benzínu sú už dokonca vyššie ako pred rokom. Benzín 95 je medziročne drahší o 3 % a 98-oktánový benzín prekročil úroveň spred roka o 4,1 %. Jedine nafta je stále medziročne lacnejšia, ale už len o 1,1 percenta.

Ceny palív v Česku rastú naozaj rýchlym tempom. Foto: CCS
phm Ceny palív v Česku rastú naozaj rýchlym tempom.

A čo je príčinou? V prvom rade rastúce ceny ropy. Vlani sa ceny ropy a benzínu prepadli pod vplyvom pandémie, s ktorou súvisel pokles dopytu po rope. To sa však mení. Ceny Brent-u na svetovom trhu však už niekoľko týždňov rastú a aktuálne dokonca atakujú hladinu 70 dolárov za barel. Ide o najvyššie úrovne za posledný viac než rok.

„Pod rastúce ceny ropy sa samozrejme podpisuje hlavne očkovanie proti koronavírusu vo svete a s tým súvisiaca pozitívna nálada na komoditných trhoch. Vďaka vakcinácii by sa náš život mohol vrátiť do normálu, a tým pádom by rástol aj dopyt po rope,“ vysvetľuje analytička 365.bank Jana Glasová.

Okrem toho sú aktuálne ceny ropy podporené aj rozhodnutím OPEC+ o tom, že ďalej predlžuje ťažobné limity, a to do konca apríla. „V poslednom týždni sa pod rastúce ceny ropy podpísali aj útoky na ropné zariadenia v Saudskej Arábii,“ dopĺňa Glasová.

Aktuálne je ale napriek tomu benzín v Česku lacnejší, než na Slovensku, v Nemecku, alebo aj Chorvátsku. Ešte menej než Česi zaň zaplatia v Európe napríklad Rumuni alebo Bulhari.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ceny palív #zdražovanie palív
Články podľa značiek