Odstraňovanie vraku obrej lode s autami viazne. Práce potrvajú mesiace

O tomto čase nemalo byť po vraku gigantickej nákladnej lode Golden Ray ani chýru, ani slychu. Jej tri štvrtiny však stále špatia pobrežie Floridy. Úrady sprísnili bezpečnostné opatrenia. Napriek sklamaniu obyvateľov z pomalej sanácie havárie vrak neustále priťahuje zvedavcov. Ani sa niet čomu čudovať, je monumentálny.

19.03.2021 14:00
debata
Na odstraňovaní lode Golden Ray sa podieľa... Foto: St. Simons Sound Incident Response
MV Golden Ray - likvidácia vraku Na odstraňovaní lode Golden Ray sa podieľa najväčšia plávajúca reťazová píla na svete. Je umiestnená vo výške 78 metrov a má dĺžku 122 metrov.

Od 9. septembra 2019 leží neďaleko prístavu Port of Ferdinand Brunswick v Georgii obria nákladná loď Golden Ray. Po 23 minútach plavby, tesne pred polnocou, ešte predtým, ako sa dostala na otvorený oceán, sa totiž prevrátila nabok a celkom zmenila panorámu pobrežia. Tento nemohúci gigant s prepravou kapacitou 7 700 vozidiel stále pripomína obrovskú veľrybu, ktorá uviazla na plytčine. Pritom mal byť odstránený do konca minulého roka. Pôvodný plán počítal s dvoma mesiacmi. Teraz je ale marec 2021, a veľká časť plavidla je presne tam, kde loď stroskotala.

Vyšetrovanie ukázalo, že plavidlo vyrobené v roku 2017 v lodeniciach Hyundai v kórejskom Ulsane doplatilo na nesprávne napustenie vyrovnávacích nádrží. Nešlo teda o technickú, ale o ľudskú chybu. Tak to už býva. A keďže Golden Ray bol určený na prevoz áut, uväznil na svojej palube približne 4 200 nových vozidiel značiek Hyundai, Kia a Genesis. Len prípravné práce na odstránení trvali 11 mesiacov. Išlo, a vlastne stále ide, o logistickú akciu nevídaných rozmerov. Špeciálne kvôli vraku lode musela byť vyrobená plávajúca reťazová píla VB-10000 a dopravená do prístavu Port of Ferdinand.

Loď sa snažia rozrezať na osem častí s... Foto: St. Simons Sound Incident Response
MV Golden Ray - likvidácia vraku Loď sa snažia rozrezať na osem častí s hmotnosťou od 2 700 do 4 100 ton. Práce ale idú oveľa pomalšie, ako sa predpokladalo.

Následne bola umiestnená na gigantickej 78 metrov vysokej konzole uloženej na dvoch lodiach. Projekt počítal s rozrezaním vraku na osem sekcií s hmotnosťou od 2 700 do 4 100 ton. Niektoré časti mali byť určené do šrotu a iné odvlečené do oceánu ako základ pre umelé útesy. Expertom sa naozaj podarilo už časť lode rozrezať, ale podľa agentúry AP sú tri štvrtiny Golden Ray stále v zálive. Obyvatelia sú z pomalých prác sklamaní. A budú sa ešte musieť vyzbrojiť poriadnou trpezlivosťou, pretože operácia sa tak skoro neskončí. Aktuálne odhady hovoria ešte o niekoľkých mesiacoch, tie pesimistické o konci roka 2021.

Pohľad na tisíce uväznených áut je naozaj... Foto: St. Simons Sound Incident Response
MV Golden Ray - likvidácia vraku Pohľad na tisíce uväznených áut je naozaj smutný. Keď ich nalodili, nemali ani len poškriabaný lak.

Úrady musia zatiaľ vrak chrániť. Napriek nespokojnosti obyvateľov totiž loď naďalej priťahuje pozornosť zvedavcov. Ochrannú zónu preto rozšírili z pôvodných 150 na 200 yardov, čo je približne 182 metrov. V tejto oblasti sa nesmú pohybovať žiadne iné plavidlá. Prísne zakázané je aj používanie dronov, ktoré Golden Ray doslova obletovali. Miestne orgány zároveň vyzývajú obyvateľov, aby nahlásili každý nález, ktorý by mohol súvisieť s haváriou lode. Od kusov rôznych materiálov, časti rozpadávajúcich sa áut až po olej alebo naftu. Na tento účel bola zriadená špeciálna telefónna linka.

Predlžovanie prác zároveň zvyšuje odhadované investície na odstránenie. Pôvodne sa hovorilo o 400 miliónoch dolárov. Tie ale určite stačiť nebudú. Nestalo sa tak ale prvýkrát. Havárií lodí na prepravu áut bolo v minulosti viac. V roku 2006 sa napríklad neďaleko Aljašky prevrátila loď Cougar Ace, ktorá viezla úplne nové Mazdy v hodnote 103 miliónov dolárov. Posádka prežila, ale všetkých 4 703 vozidiel putovalo nakoniec do šrotu. Našťastie, ani pri havárii Zlatého lúča nedošlo ku stratám na životoch. Bez vážnejších zranení vyviazlo všetkých 24 členov posádky a jeden lodivod. To aj po tom, čo na lodi vzplanul požiar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #likvidácia #Golden Ray #havária lode
Články podľa značiek