VW Trinity: Nemci odhaľujú kľúčový elektrický projekt

Volkswagen urýchľuje svoje elektrické plány. Do roku 2030 chce v Európe predávať až 70 % elektromobilov. Kľúčový z tohto pohľadu bude nový sedan, vyvíjaný pod projektom Trinity.

22.03.2021 16:00
debata (9)
Prvým výsledkom projektu Trinity bude... Foto: Volkswagen
VW Trinity - 2026 Prvým výsledkom projektu Trinity bude elektrický kompaktný sedan, ktorý využije novú batériovú platformu. Tá má umožniť dlhší dojazd, rýchlejšie nabíjanie a tiež vyššie úrovne autonómneho riadenia až do SAE4.

Automobilkám s príchodom emisnej normy Euro 7 neostane nič iné, ako vyrábať čisté elektromobily. Aj preto značka Volkswagen urýchľuje svoje bezemisné plány. Kým pôvodne počítala s tým, že do roku 2030 budú predstavovať elektromobily 35 % jeho európskych predajov, nová stratégia Acceleration, nahrádzajúca plán Transformation, chce tento podiel zvýšiť na neuveriteľných 70 %. „Volkswagen preberá zodpovednosť za podnebie a výrazne prekročí plánovanú reguláciu Európskej únie,“ povedal šéf značky Ralf Brandstätter.

Je len logické, že s jedinou platformou MEB to nepôjde. Preto Volkswagen už dnes intenzívne pracuje na projekte s pracovným názvom Trinity, ktorého výsledkom budú nové elektrické základy, ktoré majú stanoviť nové štandardy v oblasti dojazdu a času nabíjania. Ale tiež v oblasti autonómneho riadenia na úrovni SAE4, čo znamená plnú kontrolu elektroniky nad riadením. Ako prvý má novú technológiu dostať elektrický sedan, ktorého tvar naznačil Volkswagen prvou snímkou siluety. Vyrábať by sa mal začať od roku 2026.

Silueta Trinity náramne pripomína koncept... Foto: Volkswagen
VW I.D. Vizzion Concept - 2018 Silueta Trinity náramne pripomína koncept elektrického sedanu ID. Vizzion z roku 2018.

Projekt Trinity tiež počíta s rozšírením ponuky softvéru, teda funkcií, ktoré si budú môcť konfigurovať zákazníci aj po tom, čo si už svoj elektromobil zakúpili. To znamená, že nové autá už budú vybavené potrebnou kapacitou štandardizovaného hardvéru a bude len na nich, nakoľko ho využijú. „V budúcnosti už nebude individuálna konfigurácia auta určená v čase nákupu hardvérom. Namiesto toho si budú môcť majitelia kedykoľvek pridať funkcie na vyžiadanie prostredníctvom digitálneho systému vo vozidle,“ vysvetľuje Brandstätter.

Samozrejme, za tieto služby budú zákazníci platiť. Výhodou ale je, že za niektoré funkcie si priplatia len na čas, keď ich budú potrebovať. Kým sa však objaví nový sedan, Volkswagen predstaví ďalšie elektromobily na báze MEB. Ešte tento rok sa chystá športový derivát ID.4 s prívlastkom GTX, SUV ID.5 pre Čínu aj 7-miestne SUV ID.6. Budúci rok zas konečne uvidíme MPV ID. Buzz, odkazujúce na legendárny Microbus či elektrické kombi „Aero“ a v roku 2025 aj malý elektromobil pod súčasným ID.3 asi za 20 000 eur.

VW I.D. Vizzion Concept - 2018
VW I.D. Vizzion Concept - 2018
+18VW I.D. Vizzion Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Trinity
Články podľa značiek