Tesla vypína autopilot FSD ‘neposlušným‘ vodičom

Niektorým majiteľom Tesiel, ktorí sú zapojení do programu testovania autonómneho riadenia FSD Beta, automobilka túto funkciu zrušila. Dôvodom je nezodpovedné správanie za volantom. Áno, aj to sa už dnes dá.

23.03.2021 14:00
debata (2)
Nezodpovedným vodičom Tesla vypla autopilot... Foto: Tesla
Tesla Full Self-Driving Beta - 2021 Nezodpovedným vodičom Tesla vypla autopilot FSD. Tí zodpovední sa zasa môžu tešiť v apríli na rozsiahlu aktualizáciu.

Tesla musela nedávno kalifornským úradom vysvetľovať, čo je vlastne jej systém autonómneho riadenia Full Self-Driving Beta. Automobilka totiž neustále vytvára dojem, že má technológiu plne autonómneho riadenia vozidla, čo vyplýva aj zo samotného názvu. Lenže v Kalifornii legislatíva nič také v bežnej premávke nedovoľuje. A tak sme sa dozvedeli, že FSD nie je nič viac ako asistované riadenie na úrovni SAE 2, čo znamená pomoc s riadením vozidla s podmienkou plnej koncentrácie vodiča a jeho plnej zodpovednosti aj za chybné rozhodnutia systému.

Tesla síce systém FSD uvoľnila v rámci testovania Beta verzie najprv len pre zamestnancov, ale neskôr získali prístup k nemu aj ďalší majitelia Tesiel, ktorí si ho mohli stiahnuť pomocou novej ikony, ktorá sa zobrazila na dotykovej obrazovke. V súčasnosti má Beta verziu FSD približne 2 000 majiteľov. Tí si nového „autopilota“ zväčša chvália. Automobilka si je však vedomá rizík, a tak sa rozhodla, že systém FSD deaktivuje tým, ktorí nedodržiavajú pravidlo plnej koncentrácie. Jednoducho tým, ktorí sa správajú za volantom nezodpovedne a schopnosti systému FSD preceňujú.

Elon Musk pred takýmto správaním varoval na Twitteri už 6. marca a pohrozil, že takíto vodiči budú vyradení z testovacieho programu. Následne automobilka naozaj pristúpila k deaktivácii. Samozrejme, na diaľku. A ako Tesla overovala zneužívanie FSD? Poslúžila jej na to palubná kamera v blízkosti spätného zrkadla, ktorá v čase, keď je systém aktívny, sleduje vodiča. Musk zároveň ohlásil, že v apríli bude systém FSD opäť výrazne aktualizovaný softvérom, ktorý zlepší počítačové videnie. A to bez radaru! „Toto je správna cesta k umelej inteligencii v reálnej premávke,“ píše Musk.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #autonómne riadenie #Elon Musk #autopilot
Články podľa značiek