Audi Q6 e-tron: Ďalšie elektrické SUV využije techniku Porsche

Audi predstaví budúci rok už tretie elektrické SUV. Ťažiť má zo športového imidžu a 800 V sústavy. Aj z toho cítiť, že technologický vietor vanie priamo z Zuffenhausenu.

23.03.2021 18:00
debata
Nové Audi Q6 sa postaví medzi kompaktné Audi Q4... Foto: Audi
Audi e-tron Sportback Concept - 2017 Nové Audi Q6 sa postaví medzi kompaktné Audi Q4 e-tron a väčší e-tron. Použije však odlišnú platformu PPE, ktorú Audi vyvinulo spolu s Porsche.

Automobilka z Ingolstadtu sa chce do roku 2030 celkom zbaviť spaľovacích motorov. Aj preto zastavila vývoj ich novej generácie. Inovovať bude už len tie súčasné. Zároveň stupňuje svoje elektrické aktivity. Okrem SUV e-tron poznáme elektrické 4-dverové kupé e-tron GT a tesne pred premiérou má nové kompaktné SUV Q4 e-tron. V roku 2022 by mala portfólio elektrických SUV rozšíriť ďalšia novinka. Pôjde o Audi Q6 e-tron, ktoré sa v hierarchii e-tronov postaví medzi modely Q4 e-tron a e-tron.

Zaujímavé je, že každý z týchto modelov bude stáť na inej platforme. Kým kompaktné Q4 využije základy MEB, ako VW ID.4 či Škoda Enyaq iV, a veľký e-tron zas využíva upravenú platformu MLB Evo, novinka sa obráti smerom k Porsche. Jej základom bude architektúra PPE (Premium Platform Electric), ktorú vyvinulo Porsche spoločne s Audi. Kým automobilka zo Zuffenhausenu ju má pripravenú pre novú generáciu Macanu, Audi ju použije práve pre Q6 e-tron.

Technická spriaznenosť s Porsche je evidentná v elektrickom pohone s napätím 800 V, čo znamená extrémne rýchle nabíjanie s výkonom až 350 kW, podobne ako pri Porsche Taycan, ktoré zas stojí s Audi e-tron GT na štvrtom type platformy – J1 Performance Platform. Q6 e-tron tak bude môcť počítať aj s takými vychytávkami ako pneumatickým odpružením, riadením zadných kolies či vektorovaním krútiaceho momentu medzi kolesami jednotlivých náprav. Premiéru novinky máme očakávať ešte v priebehu tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #elektromobily #Audi e-tron #Audi Q6 e-tron
Články podľa značiek