Porsche vyvíja ‘kremíkové‘ batérie. A chce vlastnú sieť nabíjačiek

Porsche síce presúva niektoré elektrické kompetencie smerom k chorvátskemu výrobcovi superšportov Rimac, no batérie si chce nechať pod palcom. Navyše s novou kremíkovou technológiou.

29.03.2021 14:00
debata
Porsche pracuje na vývoji batérií, ktoré sa... Foto: Porsche
Porsche Taycan Porsche pracuje na vývoji batérií, ktoré sa doteraz objavovali len v motoristickom športe.

Nie je tajomstvom, že koncern Volkswagen plánuje vybudovať v Európe šesť nových závodov na výrobu batérií. A svoje k tomu má povedať aj Porsche. To oznámilo, že pracuje na akumulátoroch, ktoré obsahujú technológiu z motoršportu. Má ísť o akumulátory s kremíkovou anódou, ktoré majú vyššiu energetickú hustotu, ako súčasné na báze grafitu. Takže Porsche dostalo pravdepodobne v rámci elektrickej stratégie Volkswagenu na starosť práve batérie, zamerané na vysoký výkon. Porsche tiež prezradilo, že zabezpečí ich kompletný európsky výrobný reťazec.

Zákazníci Porsche majú v budúcnosti ťažiť aj z... Foto: Porsche
Porsche - nabíjací park Lipsko Zákazníci Porsche majú v budúcnosti ťažiť aj z výhod exkluzívnej siete vysokovýkonných nabíjacích staníc.

Táto informácia je zaujímavá, pretože len nedávno Porsche uviedlo, že v súvislosti so zvyšovaním svojho podielu v chorvátskej spoločnosti Rimac sa tento výrobca superšportov stane pre automobilku zo Zuffenhausenu významným dodávateľom elektrických technológií „prvej línie“. Ako sa ale zdá, batérie, ktoré sú kľúčovou a zároveň neuralgickou súčasťou elektromobilov, chce mať plne pod kontrolou. Tak ako Tesla, ktorá tiež ohlásila masovú výrobu akumulátorov s kremíkovými anódami.

Okrem toho plánuje Porsche výstavbu vlastnej siete nabíjacích staníc s výkonom 350 kW. Vyrásť majú na najdôležitejších európskych diaľniciach. Či ide o projekt v rámci siete Ionity, netušíme. V každom prípade majú tieto nabíjačky obslúžiť súčasne šesť vozidiel a vyrásť pri nich majú relaxačné miestnosti s inovatívnymi samoobslužnými zariadeniami. Aj tu sa chce teda Porsche priblížiť americkej Tesle, ktorá poskytuje svojim zákazníkom exkluzívnu sieť nabíjačiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #batérie
Články podľa značiek