Výrobcovia smartfónov sa vrhli na elektromobily. Chce ich vyrábať aj Xiaomi!

Xiaomi by malo svoje nové auto ukázať už onedlho, vyrábať by sa mohlo v továrňach Great Wall Motors. Jeho vývoj zatiaľ odmieta komentovať.

31.03.2021 12:00
xiaomi car Foto:
Xiaomi by mohlo podrobnosti o svojom pripravovanom elektromobile prezradiť už v najbližších dňoch.
debata (1)

Apple rozhodne nie je jediným významným výrobcom smartfónov, ktorý sa vážne pohráva s myšlienkou uviesť na trh vlastný elektromobil. Ďalšou veľkou firmou, ktorá tak hodlá spraviť, je Xiaomi. A zrejme to nebudú čisté špekulácie, keď túto informáciu zverejnila dokonca aj agentúra Reuters.

Podľa nej plánuje Xiami vyrábať elektromobily, určené pre masový trh a mala by tomu zodpovedať aj ich cena. A čo je ešte zaujímavejšie – na trh by mohli prísť už o dva roky, teda v roku 2023.

Spolupráca s Great Wall Motors

Spoločnosť Xiaomi ich však neplánuje vyrábať sama, ale s pomocou veľkej automobilky. Spolupracovať by s Xiamomi nemal nikto menší, než automobilový gigant Great Wall. Aj keď „spolupracovať“ je asi silné slovo, pretože podľa kuloárnych informácií to skôr vyzerá tak, že Xiaomi len prepožičia výrobné kapacity niektorej zo svojich tovární.

Technické podrobnosti o samotných elektromobiloch zatiaľ nie sú známe, ale zámerom Xiaomi je vraj vytvoril z vlastných produktov silný ekosystém, do ktorého bude nový elektromobil organicky včlenený.

Spoločnosť Baidu sa taktiež angažuje nielen vo... Foto: Baidu
baidu car Spoločnosť Baidu sa taktiež angažuje nielen vo vývoji elektromobilu, ale výrazne technologicky pokročila aj pri technológiách pre autonómne vozidlá.

A Xiaomi, na rozdiel od mnohých iných výrobcov smartfónov, má naozaj rozsiahle portfólio, ktoré siaha od veľkých hi-tech televízorov až po ryžovary. Viac podrobností by mohlo byť zverejnených už v najbližších týždňoch, obe spoločnosti však túto problematiku zatiaľ odmietajú komentovať.

Diverzifikácia portfólia

V prípade Xiaomi je zámer pomerne ľahko čitateľný. Potrebuje viac diverzifikovať svoje portfólio, čím zároveň dosiahne jeho väčšiu stabilitu. Aj keď Xioami patrí k najväčším výrobcom smartfónov, má relatívne nízke ceny a tým pádom aj nízke marže a málo peňazí na okamžité riešenie prípadných problémov. Elektromobil je pre ňu produkt s vyššou pridanou hodnotou, od ktorého si sľubuje aj väčší prílev hotovosti na okamžité použitie.

Všeobecne platí, že s príchodom elektromobilov môžu do automobilového projektu úspešne preniknúť úplne noví hráči z prostredia elektronických firiem. Nejde totiž len o Apple a Xiaomi. O elektromobily sa totiž v poslednom období výrazne zaujíma aj spoločnosť Huawei, oficiálne to však zatiaľ nepotvrdila.

Potvrdila to však spoločnosť Baidu, ktorá vytvorila najväčší čínsky internetový vyhľadávač, ponúka ďalšie internetové služby a snaží sa etablovať aj v prostredí vývojárov umelej inteligencie. Tá chce elektromobil vyrábať spoločne s automobilkou­ Geely.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #čínske autá #autonómne autá #Xiami
Články podľa značiek