Americký minister: Zákaz áut so spaľovacími motormi nepodporujeme!

Aj keď je vláda nového amerického prezidenta Joea Bidena orientovaná výrazne ekologicky, k zákazu áut so spaľovacími motormi má rezervovaný postoj. Minister dopravy Pete Buttigieg pre toto riešenie nevidí podporu.

06.04.2021 12:00
USA Biden Buttigieg minister dopravy Foto: ,
Minister dopravy Pete Buttigieg (vľavo) tvrdí, že nová americká vláda zákaz áut so spaľovacími motormi do roku 2035 nepodporuje.
debata (1)

Zatiaľčo v Európe sú zákaz áut so spaľovacími motormi a preteky v znižovaní emisií CO2 takmer ústrednými témami politikov, v USA sa nová vláda na celú problematiku pozerá triezvejšie. A to americký prezident a aj minister dopravy sú výrazne ekologicky orientovaní.

Prvý z nich hneď po nástupe do funkcie nariadil opätovné pripojenie sa USA k Parížskej klimatickej dohode, od ktorej jeho predchodca Donald Trump odstúpil. Druhý z nich, minister dopravy Pete Buttigieg, mimochodom najmladší člen americkej vlády, Bidenov niekdajší súper v primárkach a zároveň prvý člen exekutívy, otvorene sa hlásiaci k homosexualite, zas vyhlásil, že pre Spojené štáty bude znižovanie emisií skleníkových plynov jednou z najdôležitej­ších úloh.

Aj preto je zaujímavé, že k téme zákazu áut so spaľovacími motormi (ktorý chce napríklad štát Kalifornia zaviesť od roku 2035) sa vyjadruje veľmi zdržanlivo, respektíve vyhlásil, že takýto zákaz nemá v novej americkej vláde podporu.

Americký prezident Joe Biden, ktorý odmietol... Foto: SITA/AP, Carolyn Kaster
Joe Biden Americký prezident Joe Biden, ktorý odmietol podporiť pripravovaný kalifornský zákaz predaja áut so spaľovacími motormi v roku 2035 už počas svojej kampane, názor zatiaľ nezmenil.

Počas vypočúvania pred zákonodarcami na priamu otázku jedného z nich, či bude vláda podporovať Kaliforniu v jej snahe o zákaz áut so spaľovacími motormi Buttigieg odpovedal, že “o ničom podobnom sa na úrovni federálnej vlády nehovorilo.“

Taktiež zaznela otázka, čo hovorí na vyhlásenia niektorých automobiliek, napríklad General Motors, že v roku 2035 skončia s výrobou áut so spaľovacími motormi. Na ňu nový minister dopravy Buttigieg odpovedal, že vo vláde takýto termín nikto nestanovil a ani nenavrhol ako povinný, no je podľa neho pravdepodobné, že automobilky v USA budú k takémuto rozhodnutiu smerovať.

Vláda v tomto smere čelí tlaku amerických demokratických zákonodarcov. Tí pred pár dňami vyzvali Bidena, aby stanovil pre USA konkrétny dátum zákazu predaja áut so spaľovacími motormi a dokonca až 60 zákonodarcov sa podpísalo pod výzvu, aby prezident pre USA stanovil nové prísnejšie emisné limity s tým, že v roku 2030 bude 60 percent predávaných osobných a nákladných automobilov s nulovými emisiami. Biden, ktorý odmietol podporiť plán Kalifornie na zákaz áut so spaľovacími motormi už počas svojej prezidentskej kampane, sa k tomuto návrhu zatiaľ stavia zdržanlivo a nevidí ho perspektívne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pete Buttigieg #zákaz áut so spaľovacími motormi #americký minister dopravy
Články podľa značiek