Teplo, teplejšie, horí! Tieto autá horia najčastejšie

Ak sa zvolávacia akcia uskutočňuje kvôli riziku požiaru, vyvolá to vždy veľkú pozornosť. Niektoré modely kvôli tomu výrobcovia radšej dobrovoľne stiahli z trhu.

06.04.2021 06:00
POŽIAR AUTA Foto: ,
Chyby, spôsobujúce požiare áut, sú schopné zničiť reputáciu konkrétneho modelu aj na niekoľko rokov.
debata

Niektoré modely sa s kvalitou potýkajú dlhodobo, no ich povesti to nejako zásadne neublíži. Tak je na to napríklad pri Range Roveroch. Pri nich však vždy ide o drobnosti a z hľadiska prestíže nájdené chyby a nedôslednosti predaju tohto modelu prakticky neublížili.

Iné je to však pri požiaroch. Tam spravidla príde k zničeniu celého auta, požiar navyše ohrozuje aj životy posádky. Preto sú informácie o nich sledované pomerne citlivo. Stačí vymenovať pár príkladov, keď po nehodách vzbĺkla Tesla alebo spomenúť aktuálnu kauzu spojenú s elektrickými modelmi Hyundai prevažne mimo Európu, ktorá bude stáť automobilku takmer miliardu dolárov.

Na automobily, ktoré mali so vznietením viac problémov, sa pozrel server hotcars.com a zostavil rebríček áut, ktoré tomuto problému čelili. Pri všetkých je evidovaný väčší počet požiarov s rôznymi príčinami – od zlých palivových systémov až po skraty batérie. Pri väčšine z nich bol problém promptne vyriešený, no povesť niektorých modelov zostala pošramotená.

8. Pontiac Fiero

Pontiac Fiero bol autom, pri ktorom na každých...
Pontiac Fiero Pontiac Fiero bol autom, pri ktorom na každých 400 predaných pripadalo jedno zhorené.

Pontiac Fiero bol modelom, ktorý mal s náhlym a nečakaným samovznietením vážne problémy. Inak povedané – horel jedna radosť. Požiar pritom prichádzal bez akéhokoľvek varovného signálu. Experti odhadli, že takto zhorelo minimálne jedno auto z každých 400 predaných v priebehu dvoch rokov od jeho uvedenia na trh. Tie, ktoré nezhoreli, sú dnes relatívne cenovo dostupné športiaky, ktoré však už majú aj svoju historickú hodnotu.

7. Hyundai Tucson

Hyundai Tucson mal problémy s ABS, týkalo sa to... Foto: Hyundai
Hyundai Tucson - 2018 Hyundai Tucson mal problémy s ABS, týkalo sa to státisícov kusov vyrobených v priebehu približne piatich rokov.

Hyundai si v posledných rokoch vybudoval renomé výrobcu kvalitných áut s dostupnou cenou. Chybám sa však nevyhol. Tucson musel napríklad kvôli riziku požiaru podstúpiť opakovane veľké zvolávacie akcie. Problémy sa týkali hlavne (ale nielen) modelov v USA, konkrétne z rokov 2016 až 2018 a ďalších z rokov 2019 až 2021. Ide o autá, v prípade ktorých môže nastať porucha antiblokovacieho brzdového systému, čím vznikne skrat. Ten môže spôsobiť požiar aj pri stojacom aute. Kvôli tomu problému muselo ísť do servisov vyše 650 000 vozidiel Hyundai modelových rokov 2016 až 2021.

6. Kia Stinger

Stinger sa potýkal s rovnakým problémom ako... Foto: Kia
Kia Stinger - 2021 Stinger sa potýkal s rovnakým problémom ako Tucson. Obe autá totiž využívali vadné komponenty ABS od rovnakého externého dodávateľa.

Stinger mal rovnaký problém ako Tucson, využíval totiž rovnakého externého dodávateľa dielov, používaných pri výrobe ABS. Spoločnosť Kia dokonca majiteľov informovala, aby svoje vozidlá parkovali vonku a na miestach, kde nehrozí ďalšie šírenie požiaru. „ABS“ zvolávačka sa napokon týkala viac než 2,5 milióna áut, obe značky k nej pristúpili veľmi zodpovedne.

5. Lamborghini Aventador

Lamborghini Aventador mal problém s palivovým... Foto: Lamborghini
Lamborghini Aventador S - 2017 Lamborghini Aventador mal problém s palivovým systémom, aj keď niektorí tvrdia, že nielen s ním...

Existuje niekoľko virálnych videí, ktoré ukazujú, ako Aventador krásne horí, pričom plamene sa šíria zo zadnej časti. Samotné Lamborghini uznalo, že došlo k chybe, a v roku 2017 tento model stiahli z trhu. Ako chybný bol napokon označený palivový systém, no objavujú sa názory, že súvislosť nebola 100-percentne preukázaná. Aj po jeho oprave sa sporadicky objavili ďalšie požiare, čo výrazne narušilo imidž tohto modelu.

4. Hyundai Kona

Hyundai v poslednom období nemal šťastie na... Foto: Hyundai
Hyundai Kona Electric - 2018 Hyundai v poslednom období nemal šťastie na externých dodávateľov. V prípade elektrickej Kony (mimo Európu) sa ukázali problémy s vadnými článkami batérii od LG Chem.

Hyundai má s rizikom vznietenia problém aj pri modeli Kona EV, taktiež hlavne mimo Európu a taktiež kvôli externému dodávateľovi. Vyzerá to tak, že problémom budú vadné články v batériách od LG Chem. Kórejská automobilka na celú situáciu zareagovala tak, že do servisov zvoláva približne 82-tisíc elektromobilov a vyzerá to tak, že sa budú meniť batérie. A to rozhodne nie je lacný špás. Odhaduje sa, že kórejskú automobilku táto zvolávačka (vrátane predošlej softvérovej aktualizácie) bude stáť takmer miliardu dolárov. Európy sa zvolávačka týka len okrajovo, pretože tu využil koncern batérie od iného výrobcu.

3. Ferrari 458 Italia

Ferrari-458 Italia horelo kvôli takej...
Ferrari-458 Italia Ferrari-458 Italia horelo kvôli takej drobnosti, akou bol zlý výber lepidla na kryty podbehov.

Ferrari je tiež značkou, ktorá o sebe nemôže tvrdiť, že 100-percentne dbá na kvalitu. Keď začali kolovať správy o tom, že sa Ferrari 458 tajomne vznietilo (a nebolo jediné), nebolo veľa ľudí prekvapených. Problémom napokon bolo nevhodné lepidlo, použité v podbehoch zadných kolies. Tie boli vedľa motora, a tak sa v niektorých prípadoch príliš zahriali a vzplanuli. Ferrari problém opravilo a príčinu „trafilo“ správne, ďalšie autá už nehoreli.

2. Fisker Karma

Fisker Karma sa potýkal s problémami už od...
Fisker Karma Fisker Karma sa potýkal s problémami už od prototypu, auto nikdy komerčne neuspelo.

Fiskerovi sa nikdy nepodarilo dosiahnuť, aby sa revolučná Karma stala aj komerčne dobre predávaným autom. Už v prvej sérii v roku 2012 sa objavilo niekoľko prípadov jej vznietenia. V tom čase boli elektromobily stále pomerne novým konceptom a mnohých kupujúcich odradila séria ich nehôd. Napokon to vzdala aj samotná spoločnosť.

1. Ford Pinto

V tomto aute uhorelo minimálne 180 ľudí.
ford-pinto V tomto aute uhorelo minimálne 180 ľudí.

Jedným z najskorších a najznámejších „horiacich“ automobilov bol malý Ford Pinto zo 70. rokov. Všeobecne sa hovorilo o tom, že kvôli konštrukcii automobilu mohlo dôjsť pri kolízii k prasknutiu palivovej nádrže. To spôsobilo okamžitý požiar auta, posádka nemala žiadnu šancu prežiť. Zdokumentovaných je približne 180 prípadov ľudí, ktorí v ňom zaživa uhoreli. Model bol napokon stiahnutý z predaja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvolávacia akcia #požiar áut #zhorené auto #nebezpečné auto
Články podľa značiek