WCOTY 2021: Novinári vybrali 3 najlepšie autá sveta

Automobilový svet mieri k elektromobilite. Dokazuje to aj najnovšie kolo celosvetovej novinárskej ankety o najlepšie auto roka WCOTY 2021. Trojicu finalistov tvoria dva elektromobily a jeden hybrid.

02.04.2021 14:00
debata (45)
Finálovú trojku tvoria dva elektromobily a... Foto: WCOTY
WCOTY 2021 Finálovú trojku tvoria dva elektromobily a jeden hybrid. Vkus poroty teda mieri k zelenšej budúcnosti. Sympatické je, že dve z týchto áut sú malé mestské modely.

Anketa Svetové auto roka 2021 (WCOTY) pokračuje kvôli pandémii síce bez tradičných spoločných jázd, ale termíny kôl bežia podľa pôvodného plánu. A tak tu máme ďalšie sito, cez ktoré sa dostali len tri najlepšie autá v hlavnej kategórii a po troch v štyroch vedľajších súťažiach o najlepšie luxusné, mestské a športové auto roka, ako aj troch finalistov o cenu za dizajn. A zdá sa, že vkus poroty zloženej z 86 novinárov z 24 krajín sveta sa preklápa zeleným smerom, podobne, ako celý automobilový priemysel. Už dnes je totiž isté, že svetovým automobilovým kráľom pre rok 2021 bude auto s batériami.

Do finále totiž postúpili elektrická Honda e, elektrický VW ID.4 a hybridná Toyota Yaris., mimochodom ovenčená európskym titulom Car of the Year 2021. Toyota má tak šancu získať obe medaily – svetovú aj tú európsku v jedinom roku. Podobne, ako sa to v roku 2019 podarilo elektrickému Jaguaru i-Pace. Pradoxom je, že tieto autá, nie sú globálnymi modelmi, hoci súťaž WCOTY globálna je. Tak napríklad Toyota Yaris ani Honda e nie sú dostupné v USA. Pravidlám súťaže sa to však neprieči. Naopak, sitom neprešli Audi A3 Sedan, BMW 2 Gran Coupé, BMW 4, Kia K5, Kia Sorento, Mercedes-Benz GLA ani Mazda MX-30.

Honda e a Toyota Yaris majú pritom šancu získať aj ocenenie v podkategórii najlepšie mestské auto roka, kde finálovú trojicu dopĺňa Honda Jazz. No a elektrickú Hondu nájdeme dokonca aj medzi finalistami o najlepší dizajn. Súťažiť tu bude s Land Roverom Defender a elektrickou Mazdou MX-30. V triede luxusných áut si zas Land Rover zmeria sily s Mercedesom-Benz triedy S a elektrickým Polestarom 2. Jedinou triedou, kde nenájdeme elektromobil je kategória športových áut. Porota bude vyberať medzi nadupaným SUV Audi RS Q8, Porsche 911 Turbo a nováčikom medzi superšportmi – brutálnou Toyotou GR Yaris.

Najviac šancí na medaile má teda Toyota. Jej Yaris figuruje totiž až v troch kategóriách. Do vyhlásenia ankety Svetové auto roka nás delí už len pár dní. Mená víťazov sa dozvieme 20. apríla.

Finalisti WCOTY 2021

Honda e

Honda e očarila retrodizajnom, zrýchlením aj... Foto: Honda
Honda e - 2020 Honda e očarila retrodizajnom, zrýchlením aj digitálnym interiérom.

Toyota Yaris

Hybridný Yaris s modernými bezpečnostnými... Foto: Toyota
Toyota Yaris - 2020 Hybridný Yaris s modernými bezpečnostnými prvkami a sympatickým diazjnom má už na konte zisk titulu európskeho auta roka COTY 2021. Teraz dostane šancu byť automobilovým kráľom celého sveta.

Volkswagen ID.4

VW ID.4 ešte nestihol doraziť do Európy, no už... Foto: Volkswagen
VW ID.4 1st Edition - 2021 VW ID.4 ešte nestihol doraziť do Európy, no už bojuje o titul WCOTY 2021. Elektrický crossover bude mať snáď viac šťastia ako sesterský ID.3.

Mestské auto roka

Značka Model
Honda e
Honda Jazz
Toyota Yaris

Luxusné auto roka 2021

Značka Model
Land Rover Defender
Mercedes-Benz S
Polestar 2

Športové auto roka 2021

Značka Model
Audi RS Q8
Porsche 911 Turbo
Toyota GR Yaris

Cena za dizajn 2021

Značka Model
Honda e
Land Rover Defender
Mazda MX-30

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #WCOTY #Toyota Yaris #Honda e #VW ID.4 #WCOTY 2021
Články podľa značiek