Bingo! Dediči objavili poklad za päť miliónov. V ošarpanom kontajneri strávil 45 rokov

Vzácne autá majú často veľmi zvláštny osud. Platí to aj o tomto Porsche 550 Spyder, o ktorom nik netušil. Na svetlo sveta sa dostalo až po 45 rokoch, keď dediči pôvodného majiteľa otvorili starý kontajner na zanedbanom pozemku v kalifornskom Orange County.

02.04.2021 18:00
debata (2)
Tento nenápadný ošarpaný kontajner na... Foto: Old Crow Speed Shop
Porsche 550 Spyder - 1955 Tento nenápadný ošarpaný kontajner na zanedbanom pozemku ukrýval kus nezmazateľnej automobilovej histórie.

Porsche 550 Spyder patrí k najcenenejším automobilovým veteránom. Má síce len skromný 1,5-litrový motor z Volkswagenu s výkonom 108 koní a 4-stupňovú prevodovku, no patrí k histórii jednej z najslávnejších automobilových značiek. Navyše tento ľahučký celohliníkový roadster s centrálne umiestneným motorom, podobne ako má dnešné Porsche 718 Boxster, a hmotnosťou len 550 kg, získal pre Porsche množstvo ocenení vo vytrvalostných pretekoch. Napríklad zlato hneď na prvej 24-hodinovke Nürburgring Eifel (1953). A čo viac, v rokoch 1953 až 1956 sa z neho vyrobilo len 90 exemplárov. Každý z nich mohol vyraziť na bežné cesty, no zároveň spĺňal podmienky pre okruhové zápolenie. Väčšina z nich už samozrejme neexistuje, čo šponuje cenu Spyderu priam do nebies.

Porsche 550 Spyder, ktorý bol ideovým... Foto: Old Crow Speed Shop
Porsche 550 Spyder - 1955 Porsche 550 Spyder, ktorý bol ideovým predchodca Boxsteru, vyrobili v roku 1955, teda pred 66 rokmi. Rovných 45 rokov z toho strávil bez pohnutia.

Prečo ho spomíname? Pretože firma Old Crow Speed Shop nedávno informovala o náleze tohto auta, ktorý pôsobí priam ako z rozprávky. V polovici päťdesiatych rokov si ho kúpila slávna pretekárka na motorových člnoch Loretty Turnbull. No keď sa jej zunovalo, o auto z druhej ruky prejavil záujem jeden Kalifornčan. Ten si svoje Porsche 550 Spyder užíval až do začiatku osemdesiatych rokov. A asi ho mal rád, pretože sa pustil aj do jeho renovácie. Lenže potom ho očarili motorky a Porsche zavrel v roku 1986 do kontajnera. Podľa Old Crow Speed Shop odvtedy neprešiel 550 Spyder po vlastnej osi ani jeden jediný meter. Takže v kontajneri ostal uväznený celých 45 rokov.

Pobyt v kontajneri Porsche skôr pomohol ako... Foto: Old Crow Speed Shop
Porsche 550 Spyder - 1955 Pobyt v kontajneri Porsche skôr pomohol ako ublížil. Keď ho jeho vlastník zavrel v roku 1986, bolo auto zreštaurované.

To je dosť dlhá doba na to, aby sa naň zabudlo. Aj sa tak stalo. O jeho existencii nik netušil. Všetko zmenila až smrť majiteľa a následné dedičské konanie. Príbuzní z kalifornského Orange County sa dozvedeli, že na zanedbanom pozemku zdedili akýsi ošarpaný zelený kontajner. Očakávali, že vnútri nájdu čosi ako náradie a kopu harabúrd. Lenže po otvorení nevychádzali z úžasu. Pred nimi sa objavilo nádherné červené Porsche 550 Spyder. Ako ukazujú fotografie, dlhý pobyt v dobre uzavretom priestore automobilovej legende z roku 1955 neublížil. Skôr naopak. Nevedno, či pred fotografovaním spoločnosť Old Crow Speed Shop, nález naleštila, v každom prípade vyzerá červené Porsche extrémne zachovalo.

A 45 rokov „väzenia“ prospelo nepochybne aj jeho cene. Tú presne nevieme, hoci sa okamžite našiel nový záujemca, ktorý po zverejnení tohto pokladu auto bez váhania kúpil. Môžeme však vychádzať z iných ponúk, kde cena zdravých exemplárov, akým je aj tento, neklesá pod päť miliónov dolárov, teda približne pod 4 256 800 eur. Táto suma iste zmiernila žiaľ príbuzných z odchodu svojho vzdialeného rodinného príslušníka na onen svet. Dobrou správou je aj to, že slávny veterán má opäť postarané o dlhý život a že sa tým podarilo uchovať vzácny klenot automobilovej histórie pre ďalšie generácie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veterán #Porsche #veterány #Porsche 550 Spyder
Články podľa značiek