Tesla zlomila ďalšie rekordy. A to v čase, keď iní ‘padajú‘

Absolútna väčšina automobiliek bojuje s drastickým poklesom registrácií. Tesla však v prvom kvartáli vyrobila a predala najviac áut vo svojej histórii. A to od decembra stáli linky s modelmi S a X.

09.04.2021 12:00
debata
Americkú automobilku nepribrzdila ani... Foto: Tesla
Tesla - výroba Fremont Americkú automobilku nepribrzdila ani koronakríza. Neustále zvyšuje výrobu aj predaj svojich elektromobilov. Rekord očakáva aj v druhom štvrťroku.

Už vlaňajší rok bol pre Teslu mimoriadne úspešný. Bol to prvý rok, keď zaznamenala zisk vo všetkých štyroch kvartáloch a vyrobila rekordných 509 737 áut. A to napriek zastaveniu výroby počas prvej vlny pandémie v domovskom závode vo Fremonte. V tomto trende pokračuje aj tento rok. Za prvý štvrťrok zišlo z jej liniek, vrátane čínskeho závodu v Šanghaji 180 338 kusov vozidiel a zákazníkom ich dodala 184 800. V oboch prípadoch ide o rekord a to v čase, keď absolútna väčšina automobiliek bojuje s dramatickým poklesom registrácií z dôvodu celosvetovej pandémie.

V medziročnom porovnaní ide o nárast o 109 %. Výsledky Tesly sú o to pôsobivejšie, že od januára až do konca marca pripravuje vo Fremonte montážne linky na produkciu modernizovaných modelov S a X. To znamená, že celé tri mesiace z nich nezišlo ani jediné sériové auto určené zákazníkom. Išlo len o vozidlá na testy a pre showroomy. K spotrebiteľom tak putovalo len 2 020 skladových vozidiel vyrobených pred 24. decembrom 2020. Ak by ich produkcia bežala, mala by Tesla ešte lepšie výsledky.

Automobilka tvrdí, že modernizácia jej vlajkových lodí bola prijatá „výnimočne dobre“, takže v druhom kvartáli očakáva rast objednávok a ďalší rekord. Už teraz však prekonala odhady analytikov, napríklad spoločnosti Refinitiv, ktorá podľa agentúry Reuters očakávala v prvom štvrťroku dodanie len 177 822 kusov vozidiel. V budúcnosti bude výroba nepochybne naďalej rásť. Vo výstavbe je totiž ďalšia Gigafactory v Berlíne a tiež v texaskom Austine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #výroba áut
Články podľa značiek