Toyota vytvorí novú značku BZ. Niesť ju budú elektromobily

Konzervatívna Toyota dnes síce nemá v ponuke žiadny batériový elektromobil, no to sa má čoskoro zmeniť. Prísť majú hneď dve modelové rady.

09.04.2021 14:00
debata
Nové logo BZ bude Toyota používať pre svoje... Foto: Toyota
Toyota - nové logo BZ Nové logo BZ bude Toyota používať pre svoje batériové elektromobily. V prvej vlne majú prísť modely BZ1, BZ1X, BZ5 a BZ5X.

Toyota úspešne odoláva tlaku na elektromobilitu. Venuje sa vodíkovému pohonu a, samozrejme, hybridom, s ktorými urobila doslova dieru do sveta. Vďaka nim dokáže plniť prísne európske emisné normy aj bez ponuky batériových elektromobilov. Zákazníci z toho majú len a len úžitok, pretože hybridy nie sú také drahé ako čisto elektrické autá.

No ani Toyota sa elektromobilom nevyhne. Veď viacero krajín už oznámilo zákaz predaja áut so spaľovacími motormi. A bez nich sa hybridy nezaobídu. Ak teda nebude chcieť Toyota tieto trhy opustiť, nič iné jej ani neostáva. Prvou lastovičkou je Lexus UX 300e. Čoskoro sa však objavia elektromobily aj s logom Toyoty. Tá ma pre ne pripravenú batériovú platformu e-TNGA.

O aké vozidlá presne pôjde, nie je celkom zrejmé. Šušká sa však minimálne o elektrickom sedane a tiež o SUV. Rozhodne ich však bude viac, pretože Toyota si dala koncom marca zaregistrovať na Európskom úrade pre duševné vlastníctvo (EUIPO) novú značku Beyond Zero aj skratku BZ. Používať ju má údajne práve pre čisto batériové vozidlá. Bude to obdoba označenie ID, ktoré zas používa Volkswagen.

Na BZ Forums sa už dokonca objavili informácie o tom, že Toyota podala ďalšie žiadosti na ochranu označení BZ1, BZ1X, BZ5 a BZ5X. To by naznačovalo, že vzniknú dva modelové rady, pričom každý bude obsahovať jeden konvenčný model, napríklad hatchback alebo sedan, a k tomu jedno SUV. Pripomeňme, že v USA už Toyota čistý elektromobil ponúkala. Išlo o dve generácie SUV RAV4 s technológiou od Tesly, ktoré si vynútili kalifornské emisné predpisy.

Nové logo BZ pripomína vidlicu zásuvky a kombinuje modrú a sivú farbu. Pre vodíkové modely, s ktorými to Toyota myslí do budúcnosti ako jedna z mála tiež vážne, má zas pripravené označenie Hydrogen Drive, teda HD. Zatiaľ ho ale na svojom Mirai nepoužila. V tomto prípade má logo kvapkovitý tvar, upozorňujúci na vodu, ktorej molekula obsahuje dva atómy vodíka. Športové modely zas označuje symbolom GR, teda Gazoo Racing.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #elektromobily #Toyota BZ
Články podľa značiek