Cupra Born: Seat už preháňa elektrickú novinku. A v poriadnej ‘kose‘

Zo Seatu Born bude nakoniec Cupra Born. A nebude to trvať dlho. Naznačujú to snímky z náročných testov elektrického hatchbacku pri polárnom kruhu.

09.04.2021 16:00
debata (3)
Elektrická Cupra Born sa musí vyrovnať pri... Foto: Cupra
Cupra Born - prototypy 2021 Elektrická Cupra Born sa musí vyrovnať pri polárnom kruhu s teplotami až mínus 30 stupňov Celzia.

Nový elektrický hatchback sa v roku 2019 predstavil vo forme konceptu Seat El Born. Nakoniec ale padlo rozhodnutie, že španielska automobilka preradí sériovú verziu do portfólia novovzniknutej značky Cupra. Vyššou cenou bude totiž lepšie ladiť s jej športovo-prémiovou orientáciou. Preto prešla štúdia El Born dizajnovou premenou a stala sa z nej Cupra el-Born. K finálnej verzii už nemá tento koncept ďaleko. Predstaviť sa má začiatkom mája a tak sú testy predsériových prototypov v plnom prúde.

Záťažové skúšky obsahujú aj test na 30 000... Foto: Cupra
Cupra Born - prototypy 2021 Záťažové skúšky obsahujú aj test na 30 000 kilometrov. Jazdí sa v cez deň aj v noci.
Cupra na to upozorňuje atraktívnymi snímkami z oblasti pri polárnom kruhu, kde dáva elektrickým vozidlám poriadne zabrať. Spoľahlivosť áut preveruje automobilka pri teplotách aj mínus 30 stupňov Celzia, pričom jazdy prebiehajú počas dňa aj noci. Každé z testovacích vozidiel najazdí až 30 000 kilometrov. Technici Cupry však pracujú na finálnom ladení a odhaľovaní nedostatkov v tomto nehostinnom prostredí už takmer dva roky. Cupra Born totiž musela absolvovať až 1 000 rôznych skúšok. Novinka bude blízkym príbuzným Volkswagenu ID.3, čo znamená použitie platformy MEB, ale má mať športovejší jazdný charakter. Odlišné bude preto nastavenie pružín, tlmičov aj bŕzd. Overovala sa účinnosť kúrenia a klimatizácie. Dokonca sa technici zaoberali aj jej hlučnosťou. Možno predpokladať, že Cupra Born využije výkonnejšie deriváty modulárnej elektrickej platformy. Očakávať tak môžeme batérie s kapacitou 68, alebo 77 kWh a výkon minimálne 150 kW. Chýbať nebudú ani dvojmotorové verzie s pohonom oboch náprav.
Cupra Born - prototypy 2021
Cupra Born - prototypy 2021
+7Cupra Born - prototypy 2021

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Seat #Cupra #Cupra Born
Články podľa značiek