Budú talianske diaľnice spravovať Španieli? Ponúkli za ne 10 miliárd!

Väčšinový podiel v spoločnosti Autostrade per l'Italia chce kúpiť španielska firma, v čele ktorej stojí prezident Realu Madrid. Od roku 2018, keď sa pri Janove zrútil diaľničný most čelí talianska diaľničná spoločnosť obrovskej kritike.

12.04.2021 18:00
dialnica taliansko Foto:
O predaji väčšinového podielu v Autostrade per l'Italia bude jednať prezident reralu Madrid s mocnou rodinou Benettonovcov.
debata

Španielsky stavebný gigant ACS, v čele ktorého mimochodom stojí Florentino Pérez, prezident futbalového klubu Real Madrid, potvrdil, že ponúkol až 10 miliárd eur za väčšinový podiel v talianskej spoločnosti Autostrade per l'Italia (ASPI), ktorá spravuje diaľničnú infraštruktúru v krajine.

ACS vo vyhlásení uviedol, že sa obrátil na skupinu Atlantia, ktorá vlastní 88 % v spoločnosti ASPI, a prejavil záujem o získanie jej podielu v rámci konzorcia investorov za 9 až 10 miliárd eur. Atlantia je pod tlakom, aby sa vzdala kontroly nad diaľnicami po zrútení diaľničného mosta v Janove v roku 2018, ktorého údržbu mala na starosti spoločnosť ASPI. pri tejto tragédii zahynuli viac, než štyri desiatky ľudí, vrátane malého dieťaťa.

Na časti mosta, ktorá sa v Janove zrútila v... Foto: Reuters, STEFANO RELLANDINI
janov, most Na časti mosta, ktorá sa v Janove zrútila v roku 2018, bolo v čase nešťastia 35 osobných áut a tri kamióny. Odvtedy spoločnosť Autostrade per l'Italia čelí obrovskej kritike.

Majoritný podiel v Atlantii vlastní mocná rodina Benettonovcov, známa najmä pre svoje módne značky. Vo štvrtok (8. 4.) potvrdila, že dostala ponuku od ACS, ale o cene nehovorila.

Podľa ACS o taliansku diaľničnú spoločnosť má záujem aj významná talianska investičná banka Cassa Depositi e Prestiti (CDP). Začiatkom tohto mesiaca predložilo konzorcium pod vedením CDP svoju ponuku, v ktorej ocenilo Autostrade na 9,1 miliardy eur. Predstavenstvo Atlantie obe ponuky v najbližších dňoch preskúma.

debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #Autostrade per l'Italia #ACS #talianske diaľnice
Články podľa značiek