Nákladným Tatrám sa vlani darilo. Aj napriek pandémii

Tatra Trucks ako jedna z mála automobiliek vlani nezastavila výrobu. K zákazníkom putovalo 1 186 vozidiel. Oslávila tiež 170. výročie a získala veľkú zákazku z Nemecka.

13.04.2021 14:00
debata (9)
Tatra získala vlani prvýkrát veľkú zákazku z... Foto: Tatra Trucks
Tatra Phoenix - Euro 6 Tatra získala vlani prvýkrát veľkú zákazku z Nemecka. Išlo o vozidlá určené požiarnemu zboru.

Celkovo kopřivnická automobilka za rok 2020 vyrobila 1 181 a predala 1 186 vozidiel. Z toho takmer 60 % mierilo na export, viac ako 40 % na český a slovenský trh. Čo sa týka produkcie, Tatra Trucks v roku 2020 dokonca prekročila svoje plány. „Pre rok 2021 plánujeme porovnateľný objem výroby a predaja ako v roku 2020. Neustále rozširujeme portfólio, aby sme tento cieľ dosiahli. Ale pracujeme aj s variantom, že zákazníci môžu z dôvodu epidémie niektoré projekty odsunúť na neskôr,“ informoval Pavel Lazar, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Tatra Trucks.

V roku 2020 hzískala Tatra s partnerskými spoločnosťami aj nové zákazky na špeciálne vozidlá. Predovšetkým išlo o kontrakt na dodávku 41 hasičských vozidiel Tatra Force 4×4 s opciou na ďalších päť kusov pre hasičské jednotky spolkovej krajiny Brandenbursko. Ide o prvú takúto veľkú objednávku hasičských Tatier z Nemecka, kde pôsobí veľmi silná konkurencia. Už začiatkom roka 2020 Tatra Trucks v spolupráci s Excalibur Army a THT Polička dodala hasičskému zboru Českej republiky dve špeciálne vozidlá – cisternovú striekačku CZS 15 Triton a veľkoobjemovú cisternu CV 40.

Čo sa týka sekcie obranných technológií, v septembri minulého roka na obrannom veľtrhu MSPO v poľských Kielcoch podpísali Tatra Export a Huta Stalowa Wola zmluvu o spolupráci na projekte obrneného vozidla s podvozkom Tatra 4×4, ktoré bude ponúknuté poľskej armáde. Pokračovali tiež dodávky Tatier pre Armádu Českej republiky na základe kontraktov podpísaných v predchádzajúcich rokoch. Tatra tak bola jednou z mála firiem, ktoré nezastavili výrobu počas pandémie koronavírusu. Bežala po celý rok na plné obrátky. A to aj napriek meškaniu dodávok komponentov od dodávateľov.

Minulý rok Tatra oslávila 170. rokov od založenia spoločnosti v roku 1850. Tatra Trucks sa tak môže pýšiť najdlhšou nepretržitou tradíciou výroby cestných dopravných prostriedkov na svete. Koncom roka bola tiež dokončená niekoľkoročná rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky – Slovenskej strely, železničnej súpravy s hybridným pohonom, vyrobenej Tatrou v 30. rokoch minulého storočia. Tá sa má v prvej polovici tohto roka vrátiť do Kopřivnice, kde bude vystavená v modernom pavilóne pred novým múzeom nákladných vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #výroba áut #Tatra #Tatra Trucks
Články podľa značiek