Pre fajnšmekrov: V Lexuse sa rozhodli dať do auta gramofón!

Američania zabudovali do auta gramofón, vybavený unikátnym mechanizmom na elimináciu vibrácií. Vďaka nemu ho možno počúvať nielen na diaľnicicach, ale aj na bežných cestách. Tak vznikol originálny Lexus IS Wax Edition.

16.04.2021 12:00
debata (1)
Gramofón je vybavený unikátnym mechanizmom na... Foto: Lexus
Lexus IS Wax Edition (2021) Gramofón je vybavený unikátnym mechanizmom na elimináciu vibrácií.

Keďže v USA v roku 2020 predaj vinylových platní po prvýkrát za viac ako 30 rokov prekonal predaj CD nosičov, nápad americkej divízie Lexusu vyskúšať zabudovať do auta namiesto CD prehrávača gramofón nie je až tak divný.

Tak vznikol Lexus IS Wax Edition. Gramofónu v ňom našli miesto v odkladacej skrinke na strane spolujazdca, presne tam, kde sa pôvodne nachádza priehradka na odkladanie rukavíc.

Lexus IS Wax Edition je zatiaľ len konceptom. A... Foto: Lexus
Lexus IS Wax Edition (2021) Lexus IS Wax Edition je zatiaľ len konceptom. A možno je to škoda.

Spolu s gramofónom bol vytvorený špeciálny výsuvný systém, vďaka ktorému sa ten po odklopení dvierok vysunie, aby sa naň dala položiť platňa. Tá môže mať maximálny priemer 12 palcov, respektíve 30 centimetrov.

Samotný prehrávač je vyrobený metódou 3D tlače s použitím lešteného hliníku a karbónu. Má aj špeciálny stabilizačný systém, minimalizujúci počas jazdy vibrácie. A to aj pomerne intenzívne – ukazuje to nižšie uvedené video, popisujúce vývoj a inštaláciu gramofónu:

Gramofón je prepojený s príplatkovým audiosystémom Mark Levinson, ktorý je voliteľne k dispozícii aj v novom Lexuse IS. Model IS Wax Edition je iba koncepčným vozidlom a nedostane sa do predaja. Americká divízia Lexusu však oznámila, že v budúcnosti bude z neho „showcar“ a bude vystavovaný na akciách organizovaných automobilkou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lexus #Lexus IS #gramofón #Wax Edition
Články podľa značiek