Časozberné video: Pozrite sa, ako demolujú most Podbanské!

Podbanské je prvým diaľničným mostom v histórii samostatného Slovenska, ktorý sa nedá opraviť a treba ho zbúrať.

14.04.2021 20:00
Podbanské - búranie mostu Foto:
Podbanské - práce na búraní mostu sú už v plnom prúde.
debata

Most Podbanské pri Liptovskom Hrádku bol postavený v roku 1984 ako súčasť stavby úseku diaľnice D1 Liptovský Ján – Liptovský Hrádok a má smutný primát. Ide o prvý diaľničný most v sieti našich diaľnic, ktorý sa musí kompletne zbúrať a postaviť nanovo. Ešte pred piatimi rokmi sa uvažovalo o jeho zásadnej oprave, no jeho stav sa natoľko zhoršil, že jednoduchšie bude nahradiť ho úplne novým.

Takto vyzerá demolácia mostu Podbanské

Podľa informácií z NDS bol problémom nekvalitný stavebný materiál, ktorý sa navyše použil v nevhodných podmienkach. Preto musí byť ľavý most postavený nanovo a z materiálu, ktorý znesie projektovanú záťaž. Nový most bude mať dĺžku 150 metrov, šírku 15 metrov a výšku 8,30 metra. Lehota výstavby je 641 dní.

Podbanské predstavuje začiatok tohtoročnej opravy mostov, plánovanej Národnou diaľničnou spoločnosťou, ktorú podstúpi osem mostov. Náklady na opravy budú niečo vyše 12 miliónov eur.

Ďiaľničiari plánujú ďalej opraviť diaľničný most D2 nad železničnou stanicou v bratislavskom Lamači, dva diaľničné mosty D2 cez mlynský náhon a potok Rudava, výstupnú vetvu z Dolnozemskej cesty na Prístavný most v Bratislave, diaľničný most pravý na D1 v Trenčíne (smer Považská Bystrica). Národná diaľničná spoločnosť plánuje opraviť aj diaľničný most D1 Velínok, most na R1 v Hronskej Breznici a most na R1 v Banskej Bystrici.

Hubová - Ivachnová 2020 Čítajte viac Aktualizované: Dočká sa Ružomberok konečne obchvatu?
debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #Národná diaľničná spoločnosť #búranie mostu #most Podbanské
Články podľa značiek