Šokujúce odhalenie: Šéf VW mal byť šéfom Tesly! Možno sa to ešte stane

Prečo sa Herbert Diess a Elon Musk tak radi častujú vzájomnými pochvalami. Spája ich tajná minulosť.

15.04.2021 16:00
debata (1)
Keď sa v septembri v roku 2020 stretli Musk a... Foto: Twitter
Herbert Diess a Elon Musk - 2020 Keď sa v septembri v roku 2020 stretli Musk a Diess na letisku v Braunschweigu len zasvätení vedeli, čo týchto dvoch mužov spája.

Pamätáte sa, keď šéf Tesly Elon Musk pristál 3. septembra 2020 na letisku s Braunschweigu aby na letiskovej ploche otestoval novučičký elektromobil VW ID.3 priamo v spoločnosti šéfa Volkswagenu Herberta Diessa? Toto nanajvýš nezvyklé stretnutie vrcholových manažérov má však hlbšie korene ako len záujem spoznať konkurenciu. Diessa a Muska, ktorí sa často obdarúvajú vzájomnými superlatívami, spája totiž tajná minulosť. Na svetlo sveta ju až teraz vytiahol nemecký Business Insider. A je priam šokujúca.

Herbert Diess stojí na čele Volkswagenu od roku 2014. Do najväčšej americkej automobilky zamieril vtedy z BMW. Lenže v tom čase mal ešte jednu ponuku. A to rovno od Elona Muska, ktorý zvažoval, že vedenie automobilky prenechá niekomu inému. Vybral si práve Diessa, ktorého obdivoval za jeho úsporné opatrenia v BMW. Všetko vraj bolo pripravené. Stačil jediný podpis. Diess dal ale nakoniec prednosť Volkswagenu. Dôvody nie sú známe, no možno dedukovať, že len málokto v tom čase veril v úspech malej stratovej spoločnosti z Kalifornie, ktorá ročne montovala pár tisíc elektromobilov. Naopak, obrovský Volkswagen sa pred kauzou Dieselgate, o ktorej nik netušil, zdal byť neohroziteľnou firmou, podobne ako kedysi Nokia.

Imidžu Tesly neprospel ani fakt, že akcie v nej predal Daimler aj Toyota, čo ich dnes iste mrzí. Pretože po pár rokoch je Tesla najhodnotnejšou automobilovou značkou sveta s odhadovanou cenou 600 miliárd dolárov. Neveril v ňu pravdepodobne ani samotný Diess, hoci Muska vždy obdivoval a dnes sa z neho stal najväčší zástanca elektromobility a ako mu radi hovoria „lovec Tesly“. Nedošlo ani na prianie geniálneho Ferdinanda Piecha, vtedajšieho predsedu dozornej rady, ktorý chcel vedenie Volkswagenu presvedčiť, aby Teslu nemecká automobilka kúpila hneď potom, ako si vyskúšal Model S. Mal skvelý inštinkt. Business Insider však tvrdí, že Diessové odmietnutie ponuky Tesly vzájomný vzťah týchto manažérov nenarušilo.

Musk sa Diessa dokonca zastal po tom, čo bol v súvislosti s aférou Dieselgate obvinený z manipulácie trhu. Na Twitteri vtedy Američan, či skôr Juhoafričan, na obranu Rakúšana napísal: „Herbert Diess robí pre elektrifikáciu viac ako ktorýkoľvek iný významný manažér ktorejkoľvek automobilky. Dobro sveta by malo byť na prvom mieste. Určite má moju podporu.“ Takéto uznanie sa pritom Diessovi dostane vo vlastnej firme len zriedka. Väčšinou naráža na odpor odborov a akcionárov či skostnatených šéfov v súvislosti so svoju stratégiou premeniť Volkswagen čo najrýchlejšie na najväčšieho výrobcu elektromobilov planéty.

Otázkou je, čo sa stane, keď Diessovi v roku 2023 vyprší zmluva s Volkswagenom. Stane sa z lovca Tesly jej šéf? Vylúčené to nie je. Musk obdivuje jeho a Diess sa zas netají, že Tesla je preň referenčnou automobilkou.

Herbert Diess - Tesla Y Čítajte viac Šéf koncernu VW si vyskúšal Teslu Y. Diess chválou nešetril Elon Musk - testovacia jazdy s VW ID.3 - Nemecko 2020 Čítajte viac Elon Musk otestoval elektrický ‘chrobák‘. Spolujazdec? Sám šéf koncernu VW!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #Tesla #Elon Musk #Herbert Diess
Články podľa značiek