Yamaha opäť ‘fušuje‘ do áut. Vyvinula špičkové elektromotory

Yamahu síce poznáme najmä ako výrobcu motocyklov či lodných motorov, no dlhodobo koketuje aj so svetom áut. Najnovšie sa uchádza o účasť na výrobe elektromobilov. Predstavila totiž elektromotory novej generácie.

19.04.2021 12:00
debata
Japonský výrobca motocyklov sa chce presadiť v... Foto: Yamaha
Yamaha - elektromotory Japonský výrobca motocyklov sa chce presadiť v dodávkach vlastných elektromotorov pre elektromobily. Ten najvýkonnejší môže mať až 350 kW.

Yamaha má dlhé roky chuť spolupracovať s automobilovým priemyslom. Ak si spomínate, podieľala sa napríklad na vývoji 8-valcového motora pre Volvo a tiež ladila zvuk úžasného 10-valca pre superšport Lexus LFA. V roku 2023 tiež predstavila konkurenta pre Smart, koncept Motiv.e a o dva roky neskôr malé športové kupé Sports Ride, oba vyvíjané v spolupráci s geniálnym konštruktérom monopostov Gordonom Murrayom. A keď sme už pri rýchlych autách, spomeňme jej 12-valcový superšport OX 99–11 z roku 1992.

Odvtedy sa ale veľa zmenilo. Svet áut sa rúti do elektrickej éry a v nej Yamaha opäť vidí svoju príležitosť. Vyvíja elektromotory novej generácie s výkonom od 35 do 200 kW a najnovšie aj supersilný elektromotor, ktorý dosahuje až 350 kW. Táto synchrónna jednotka s permanentným magnetom má mať kompaktnú konštrukciu a olejové chladenie. Jej výhodou je aj integrácia mechanických a elektronických systémov do jediného celku. Výhodou je aj 800 V elektrická architektúra.

Yamaha tvrdí, že si vie predstaviť hyperšport, ktorý by využíval až štyri takéto elektromotory. Svojou jednotkou sa chce pochváliť na výstave automobilových technológií, ktorú otvoria v Jokohame 26. mája. Cieľom je ponúknuť elektromotory výrobcom áut spolu so svojím know-how, ktoré jej umožňuje vyvinúť prakticky akýkoľvek elektromotor ušitý na mieru zákazníkov. Ak sa jej podarí presadiť, môže to znamenať rast firmy a istotu prosperity pre ďalšie desaťročia. Konkurencia bude však tvrdá.

Yamaha Sports Drive Concept - 2015 Čítajte viac Yamaha Sports Ride: Kupé od Gordona Murraya pôjde do výroby Yamaha MOTIV.e Čítajte viac Yamaha MOTIV.e: Dostane sa japonský 'Smart' do výroby?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Yamaha
Články podľa značiek